Wethouder Erik Drenth: ,,Het water staat ons tot aan de lippen.
Wethouder Erik Drenth: ,,Het water staat ons tot aan de lippen."

Protest gemeente M-G tegen minder geld Rijk

Algemeen

HOOGEZAND - De gemeenteraad van Midden-Groningen heeft een brief gestuurd aan de minister van Binnenlandse Zaken. In die brief protesteert zij tegen het voorstel voor een nieuwe rekenmethode om te bepalen hoeveel geld de gemeente krijgt. Volgens deze nieuwe methode zou Midden-Groningen flink minder geld ontvangen, ongeveer 7 tot 8 miljoen euro. Deze gemeente heeft de laatste drie jaar al 13 miljoen moeten bezuinigen. 

B en W hebben al eerder actie gevoerd voor een verbetering van de financiële situatie en trekt daarin gezamenlijk op met andere gemeenten. Wethouder van financiën Erik Drenth: ,,De begroting die we in het najaar aan de gemeenteraad hebben voorgelegd is de onderkant van wat wij als college nog verantwoord vinden. Het water staat ons tot aan de lippen. Als wij nog eens 7 tot 8 miljoen moeten inleveren, zijn de gevolgen desastreus voor onze gemeente. De raad en het college willen wat iedere gemeente wil: een eerlijke en passende financiering om voor de inwoners onze taken goed uit te kunnen voeren.”

Gemeenten ontvangen geld van de Rijksoverheid uit het gemeentefonds. Hiermee betalen zij een deel van hun uitgaven. Gemeenten mogen zelf bepalen waar ze dat geld aan besteden. Het beschikbare geld uit het gemeentefonds wordt verdeeld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dat ministerie gebruikt een verdeelmethode die voor alle gemeenten dezelfde is. De methode houdt rekening met ruim zestig verschillende kenmerken en zo kan het bedrag voor elke gemeente anders uitvallen.

Het ministerie stelt voor om de verdeelmethode vanaf 2023 te vernieuwen. Een aantal Groningse en Friese gemeenten zou hierdoor aanzienlijk minder geld krijgen dan in voorgaande jaren. De herverdeling zou ook Midden-Groningen zwaar treffen. De gemeente ontving eerder al te weinig geld om alle taken in het sociale domein te kunnen betalen en moest de belastingen voor inwoners verhogen.