Zonnepanelen én natuur: het beeld van het zonnepark in de Eekerpolder.
Zonnepanelen én natuur: het beeld van het zonnepark in de Eekerpolder.

Ruimte voor natuur in zonnepark Eekerpolder

Algemeen

MEEDEN - Om naar het klimaatakkoord toe te werken, zijn er door de provincie behoorlijk wat zoekgebieden aangewezen voor het ontwikkelen van zonneparken. Om een vinger in de pap te houden als het gaat om de omgeving, heeft coöperatie Eekerpolder een plan ontwikkeld met Solarfields.

Zoals inmiddels bekend, is dit op basis van 50/50-participatie. ,,Er vanuit gaande dat er sowieso zonnepanelen gaan komen, dan graag op basis van inspraak, meedenken en meedelen in de energie-opbrengst”, zo redeneerden de initiatiefnemers.

De locatie is van primair belang voor de coöperatie, omdat een zonnepark enorm beeldbepalend kan zijn. En het zijn, eerlijk gezegd, vaak niet de mooiste plaatjes. In de Eekerpolder, tussen de dijken, ligt een zonnepark uit het zicht en het is daarom een geschikte plek. Bovendien is 25 procent van het oppervlak voor natuur. Voor het deel Midden-Groningen is dat circa 17 hectare. ,,Best veel ruimte om iets moois van te maken.”

Om te beginnen worden akkerranden ingezaaid, zodat er volop bloemen zullen gaan groeien met vlinders, bijen, libelles, en ook voor de mens zelf natuurlijk. Libau, een architectenbureau, is door de provincie in de arm genomen voor de grote lijnen van het landschapsontwerp. Zij bepalen met de gemeente de hoofdstructuur, gelieerd aan de regels van het waterschap.

De coöperatie tekent de Eekerpolder uit in drie natuurzones, van oost naar west. De Spoordijk is geschikt voor distels en lage struiken. Een plek voor kleine vogels, zoals gorzen, putters en goudvinken. De Eekerweg, met water aan weerskanten, is een natuurlijke plek voor watervogels. Omdat er geen landbouwgrond meer is, ontstaat er een ander waterbeheer. Dat geeft ruimte aan vogels, vissen en amfibieën. Tenslotte de dijk van het Winschoterdiep: op de zuidkant van de dijk is het interessant om te experimenteren met wilde ui en met bijvoorbeeld bolgewassen als de kleine grashyacint en vogelmelk. En bij de dijksloot natuurlijk ruimte voor de watervogels zoals talingen, eenden en waterhoentjes.

,,Hier ligt misschien ook een leuke samenwerking in het verschiet met een vogelwerkgroep. Vogelaars: laat maar van je horen en denk mee met dit plan’’, aldus de initiatiefnemers.

Inschrijven voor de nieuwsbrief, of om mee te denken: e-mail info@eekerpolder.nl of FaceBook: @coopeekerpolder.nl