Afbeelding

Zeven ton om sociale veerkracht te bevorderen

Algemeen

HOOGEZAND - ‘Bevordering van sociale veerkracht’. Dat is één van de projecten in de gemeente Midden-Groningen die zijn gehonoreerd door Nationaal Programma Groningen, een samenwerkingsverband van Rijk, provincie en gemeenten. Voor dit project is 700.000 euro toegekend.

De gemeente heeft de ambitie om sociale veerkracht in de lokale samenleving te vergroten, zodat minder professionele zorg en ondersteuning nodig is. Hiermee wil de gemeente een beweging maken van curatie - genezen dus - naar preventie: het voorkomen. 

Met het project ‘Bevordering van sociale veerkracht’ zet de gemeente in op de vitaliserende krachten van en rondom inwoners en wil de gemeente verdere medicalisering, het gegeven dat een probleem of ongerief waar voorheen geen zorg aan te pas kwam, het medische domein wordt ingeduwd of getrokken, tegengaan. Aandacht voor veerkracht en vitaliteit van mensen richt zich op wat wél goed gaat, wat mensen zelf kunnen en wat zij samen met hun netwerk kunnen doen om problemen en moeilijkheden die ze ervaren, aan te pakken. ,,Het gaat om verantwoordelijkheid nemen en de ondersteunende kring rondom mensen groter maken’’, aldus het gemeentebestuur.