In de Eekerpolder komen meer dan 200.000 zonnepanelen.
In de Eekerpolder komen meer dan 200.000 zonnepanelen.

De cijfers van het Zonnepark Eekerpolder

Algemeen

MEEDEN - De Coöperatie Eekerpolder hecht eraan om nog een keer de cijfers bekend te maken van haar project bij Meeden. Dit zijn cijfers die gaan over het Zonnepark Eekerpolder, in de gemeente Midden-Groningen.

Zoals inmiddels wellicht bekend is, betreft het een samenwerking tussen ontwikkelaar Solarfields en de Coöperatie Eekerpolder op basis van 50-50 procent. De genoemde cijfers en aantallen zijn voor het volledige park (100 procent) en zullen vervolgens door deze twee genoemde partijen worden gedeeld. De oppervlakte is 68 hectare in de Eekerpolder, ten Noorden van de spoorlijn bij Meeden. Er is 68 megawatt opgesteld vermogen.

De panelen: er komen circa 3000 panelen per hectare. In totaal zijn dat 204.500 panelen. De afstand ertussen zal 2 meter zijn, dus geen aaneengesloten rijen (geen glaszee). De maximale hoogte is 2,5 meter.

Huishoudens: Dit plan zal energie leveren voor 17.000 huishoudens. Ter info: de gemeente Midden-Groningen telt 27.754 huishoudens.

De totale investering bedraagt 35 miljoen euro. Dit geld wordt grotendeels geleend bij banken en komt via provinciale- en Groenfondsen. Te zijner tijd zullen er obligaties worden uitgegeven, waar men zich voor kan inschrijven. In december 2020 is de SDE-subsidie aangevraagd.

Opbrengst: De prognose voor de opbrengst is 500.000 euro per jaar, minimaal. In dit plan blijft 25 procent van de grond voor de natuur, met ingezaaide akkerranden met bloemen. Dat trekt insecten en kleine vogels en het ziet er sowieso mooier uit.

Tijdsduur: Het zonnepark heeft een technische en economische levensduur van 30 jaar. Na die periode wordt het park ontmanteld en de panelen en frames worden tot 95 procent gerecycled.
Dit is een plan in overeenstemming met het Beleid Zonneparken. De gemeente Midden-Groningen is voornemens om voor het jaar 2030 1900 hectare aan zonnepanelen aan te leggen, met als doelstelling om aan het Klimaatakkoord te voldoen. Daarin is het plan om voor het hele land in 2030 een CO2-reductie te behalen van 49 procent. ,,In 2050 is Nederland dan CO2-neutraal.”
Wie meer info wil van de coöperatie, of lid wil worden, kan contact met hen opnemen via www.eekerpolder.nl of info@eekerpolder.nl.