Het oorlogsmonument in Foxhol, waar vrijdag de Stolpersteine worden onthuld.
Het oorlogsmonument in Foxhol, waar vrijdag de Stolpersteine worden onthuld.

Onthulling Stolpersteine bij oorlogsmonument in Foxhol

FOXHOL - In Foxhol onthullen komende vrijdag mevrouw J. Nool-Nieboer, burgemeester Adriaan Hoogendoorn en leerlingen van de W.A. Scholtenschool de eerste 15 van in totaal 165 Stolpersteine (struikelstenen) die in Midden-Groningen gelegd worden.

De plaatsen waar de vermoorde Joodse mensen destijds hebben gewoond, zijn er niet meer. Daarom worden de stenen voor het oorlogsmonument gelegd. De steen voor één burgerslachtoffer wordt ook bij het monument gelegd. Dat is op speciaal verzoek van de bewoners van Foxhol.
Op dit moment liggen er al 45 struikelstenen in de gemeente. De raad heeft op 23 mei 2019 via een motie besloten om meer struikelstenen te realiseren, omdat het huidige aantal niet volledig is. De raad vond het van belang dat er meer struikelstenen gerealiseerd zouden worden om zo de slachtoffers van het naziregime een naam te geven, te kunnen herdenken en om bewustwording te bevorderen.
Om het aantal herdenkingstenen uit te breiden, is de Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen in het leven geroepen die zich ten doel stelt om Joodse slachtoffers van het naziregime bij hun laatste woning in de gemeente te herdenken. Het gaat om ongeveer 170 slachtoffers, bijna allen Joodse inwoners van de toenmalige gemeenten Hoogezand, Sappemeer, Slochteren, Zuidbroek, Noordbroek, Muntendam en Meeden.
Burgemeester Hoogendoorn: ,,Ik waardeer de bevlogen en betrokken inzet van de stichting zeer. Ik vind het plaatsen van struikelstenen in onze gemeente door de stichting belangrijk omdat we zo de gevolgen van oorlog levend houden, ook voor de huidige generatie. We zien ook in deze tijd maar al te goed waar oorlog toe kan leiden. Een mens is echter pas vergeten als zijn naam vergeten is.''