Kinderburgemeester Lieke Kruyer legt de krans. Links burgemeester Hoogendoorn.
Kinderburgemeester Lieke Kruyer legt de krans. Links burgemeester Hoogendoorn.

Opdat we nooit vergeten: herdenking bij Joods monument

HOOGEZAND - Elk jaar zingt op 4 mei tegenover het station van Hoogezand bij het Joods monument, gemaakt van steen uit Israƫl, rond zes uur een merel en even verderop in een andere boom koert een houtduif en ook passeert er een trein. Zo ook deze keer toen daar vorige woensdag de herdenking van de Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvond.

De burgemeesters van Hoogezand en Sappemeer kregen in 1942 opdracht van de Duitse SS alle Joden te arresteren en per trein te laten afvoeren naar Westerbork, waarvandaan ze vervolgens werden doorgevoerd naar de vernietigingskampen. Alleen omdat ze Jood waren.
Woensdagavond waren er meer mensen naar de herdenking gekomen dan in eerdere jaren, onder wie ook veel jongeren. En voor het eerst stond de stoet ook even stil bij de gedenkplek voor het station waar de op transport gezette Joden briefjes uit de treinen gooiden. In zijn toespraak ging burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen in op het leed dat zovelen is aangedaan. ,,Van 15 juli 1942 tot 13 september 1943 gingen hier elke dinsdag de treinen met veewagons vol mannen, vrouwen en kinderen langs, een onzekere toekomst tegemoet. Een toekomst die voor de meesten van korte duur was, en van wie bijna niemand terugkeerde'', aldus de burgemeester in zijn toespraak.
Zowel Hoogendoorn als kinderburgemeester Lieke Kruyer vertelde over een specifieke Joodse inwoner uit Hoogezand, van wie de een het kamp overleefde en de andere, een Joods meisje, niet. Er volgden gedichten door leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College, met aansluitend de twee minuten stilte en vervolgens de kranslegging door de burgemeester en de kinderburgemeester en door leerlingen van dr. Aletta Jacobs College en de Odd Fellows.
Vorige week woensdagavond vonden ook bij alle andere gedenkplaatsen voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in de dorpen van de gemeente Midden-Groningen herdenkingen plaats met toespraken, kransleggingen en bijdragen van kinderen van de diverse scholen.