Afbeelding

Oekraïense kinderen naar Taalschool Midden-Groningen

Algemeen

HOOGEZAND - Omdat kinderen uit Oekraïne tussen de 4 en 12 jaar nog geen Nederlands spreken en het onderwijs nieuw voor hen is, is tussen de basisscholen in Midden-Groningen afgesproken dat de leerlingen gebruik kunnen maken van de Taalschool Midden-Groningen van Stichting Ultiem Onderwijs.

Dat is een al bestaande Taalschool voor onderwijs aan nieuwkomers/vluchtelingen waar twee extra groepen worden ingericht voor met name vluchtelingen uit Oekraïne.

Deze school heeft ervaring met het lesgeven aan vluchtelingen en kan goed rekening houden met de situatie van de kinderen en het verwerken van trauma’s. In Midden-Groningen kunnen deze leerlingen nu gebruik maken van het aanbod van de Taalschool. Alle basisscholen in deze gemeente zijn geïnformeerd over dit aanbod en kunnen kinderen hier naar doorverwijzen. Ook de kinderen uit de opvanglocatie aan de Astronautenlaan kunnen na een intake terecht op de taalschool in Hoogezand.

De Taalschool heeft onvoldoende ruimte om op die locatie alle kinderen te kunnen opvangen. Voor de locatie Slochteren wordt in overleg met Ultiem Onderwijs gezocht naar een tijdelijke onderwijsvoorziening in de buurt van de opvanglocatie Slochteren. Die zal niet eerder dan 1 juni gereed zijn. Voor de tussenliggende periode zal gekeken worden welke (onderwijs)behoeften de kinderen op de locatie hebben en hoe hierin tegemoet kan worden gekomen. Kinderen van 4 of 5 jaar kunnen zich aanmelden bij de dichtstbijzijnde basisschool. In overleg met de school wordt gekeken of en hoe het mogelijk is het kind te laten instromen.