Afbeelding

Serviceclubs Midden-Groningen slaan handen ineen voor Oekraïne

Algemeen

MIDDEN-GRONINGEN - De zeven serviceclubs in de gemeente Midden-Groningen (Lionsclub Midden-Groningen, Inner Wheel Hoogezand-Sappemeer, Rotary Hoogezand-Sappemeer, Lionsclub Skiramere Slochteren, Odd Fellows Sappemeer, Round Table 45 Hoogezand-Sappemeer en Ladies Circle 12 De Hunze) zijn samen in overleg over wat ze voor de vluchtelingen uit Oekraïne kunnen betekenen. 

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en duidelijk was dat er vele vluchtelingen naar Nederland en ook naar Midden-Groningen zouden komen, waren de serviceclubs het er al snel over eens dat directe hulp nodig was, maar ook zeker hulp voor als de vluchtelingen in deze gemeente gehuisvest zouden worden. Al snel was er een tweewekelijks overleg en contact met de gemeente. Roos Claassen, president van Lionsclub Skiramere: ,,Daar waar er voorheen sporadisch contact was, was er nu bij de eerste oproep bereidheid om samen te overleggen.”

In overleg met de gemeente worden nu bijvoorbeeld fietsen verzameld en wordt gekeken of de clubs een of meerdere activiteiten kunnen organiseren. Een van de activiteiten om geld in te zamelen is een stand op Lutje Sail Sappemeer, op zaterdag 23 april bij de Historische Scheepswerf Wothuis te Sappemeer. Daarnaast bemannen de serviceclubs een stand op de Oranjemarkt op Koningsdag. De bezoekers kunnen koffiebonen kopen en raden hoeveel koffiebonen er in de pot zitten. Ook zal er een lijst liggen waarop bezoekers aan kunnen geven of ze een fiets beschikbaar hebben.

Ingrid Drenth-Kerdijk, voorzitter van Rotary Hoogezand-Sappemeer. ,,Er zijn in onze gemeente al goede initiatieven om direct hulp te bieden. Het voelt goed om met z’n allen nu ook de schouders onder een langduriger project te zetten. Hierbij hebben we overleg met de gemeente, zodat het gestroomlijnd wordt.”

De gezamenlijke clubs hopen veel bezoekers te verwelkomen in hun stand op de Oranjemarkt en veel geld in te zamelen. Ook hopen ze dat mensen aangeven een fiets beschikbaar te willen stellen.