In de provincie Groningen is veel vraag naar verpleegkundigen.
In de provincie Groningen is veel vraag naar verpleegkundigen.

Nijpend tekort aan zorgpersoneel in de provincie Groningen

Algemeen

REGIO - De vraag naar personeel in de zorgsector blijft in de provincie Groningen onverminderd groot. Uitkeringsinstantie UWV werkt samen met partners aan zij-instroom van werkzoekenden om de tekorten te verminderen.

Deze week is het de Ontdekdezorg Week. Regionale werkgeversorganisaties organiseren activiteiten om mensen kennis te laten maken met het werken in zorg en welzijn. En dat is hard nodig: de vraag naar zorgpersoneel is erg groot. In het kader van de aandacht voor de zorg brengt UWV vandaag de Barometer Zorg uit. Deze beschrijft de ontwikkelingen binnen de zorgsector. De afgelopen jaren daalde het aantal WW-uitkeringen vanuit de zorg gestaag. In de arbeidsmarktregio Groningen lag het aantal WW-uitkeringen aan personeel met een zorgberoep eind 2021 een kwart (26 procent) lager dan eind 2020. In diezelfde periode nam het aantal openstaande vacatures juist toe met 36 procent. Door de afname aan beschikbaar personeel en het toenemend aantal openstaande vacatures zijn de tekorten in de zorg alleen maar groter geworden. In Groningen geldt vooral voor (gespecialiseerd) verpleegkundigen, verzorgenden (ig) en medisch praktijkassistenten dat er veel meer vacatures zijn dan werkzoekenden. Maar ook in andere zorgberoepen is er meer vraag dan dat er beschikbaar personeel is. UWV werkt samen met partners aan het verminderen van deze tekorten door onder andere zij-instroom.

Deze maand wordt voor het vijfde jaar op rij gestart met de werving van nieuwe zij-instromers in de zorg die hun opleiding dan starten in september. Samen met diverse zorginstellingen worden deelnemers door een voorschakeltraject en een verkorte BBL-opleiding niveau 3 opgeleid voor een functie in de zorg. Zo kunnen zij al snel waardevol zijn als ondersteuning voor de begeleiders, verzorgenden en verpleegkundigen. Zeker 85 procent van de deelnemers vindt hierdoor een baan bij een van de deelnemende organisaties in de zorg, zoals gehandicaptenzorg en ouderenzorg.