Veel kandidaten krijgen voorkeurstemmen

HOOGEZAND - Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Midden-Groningen hebben veel kandidaten zóveel meer voorkeurstemmen gekregen dan hoger geplaatsten dat er mogelijk anderen in de nieuwe raad komen dan aanvankelijk gedacht.

Met uitzondering van de PvdA, VVD en het CDA hebben van alle andere partijen kandidaten meer voorkeurstemmen gekregen dan de volgorde van de lijst. Vooral bij BBB-LMG is de lijst flink door elkaar gegooid. De nummer 5, Patrick Akkerman, kreeg 45 stemmen en de nummer 6 Sven Deekens 62. Maar nummer 17 Kor Hoving kreeg er 689, nummer 14 Marieke Bos-Wu 200 en nummer 11 Wim Boer 186, zodat aannemelijk is dat er een verschuiving komt in de kandidatenlijst voor de nieuwe raad.
Bij Gemeentebelangen kreeg nummer 8, Jan Hulsebos 371 stemmen. Dat zijn er meer dan de nummers 4 en 6, maar omdat GB acht zetels in de raad krijgt, verandert er daar niets. De SP krijgt 3 zetels, maar nummer 3 Peter Oest kreeg 55 stemmen tegen nummer 8 Sandra van der Laan 100.
Bij GroenLinks, dat 2 zetels krijgt, kreeg nummer 5 Arlette Dawnarain 291 voorkeurstemmen, tegen de nummer 2 Albert Boscher slechts 97. Een enorm verschil. Bij D66, dat ook twee zetels kreeg, heeft nummer 6 Esmeralda Smith met 189 stemmen net even meer dan de nummer 2 Daniel Lafarre.
Of de diverse partijen de wens van de kiezer zullen volgen en de kandidaten die meer voorkeurstemmen hebben gekregen ook daadwerkelijk een zetel in de nieuwe raad krijgen, is op dit moment nog niet duidelijk.