Pomologen zullen zaterdag fruitboompjes gaan enten bij de Fraeylemaborg.
Pomologen zullen zaterdag fruitboompjes gaan enten bij de Fraeylemaborg.

Entdag in de Werkschuur van de Fraeylemaborg

Algemeen

SLOCHTEREN - De Vrienden van het Oude Fruit organiseren op zaterdag 26 maart een entdag met de mogelijkheid fruitboompjes te (laten) enten in de Werkschuur van de Fraeylemaborg in Slochteren.

Tegen een kleine vergoeding voor materiaalkosten zullen de aanwezige pomologen fruitboompjes enten. Er is enthout aanwezig van oude fruitrassen die in Noord-Nederland thuis horen en die zeldzaam zijn geworden. Deze rassen hebben fraaie namen die soms dichterlijk klinken. Het gaat om appels als Drentse Paradijs, Groninger Kroon, de ouderwetse Goudreinette, Franse Kroon, Notaris, Sedeling, Sterappel en Zoete Kroon. Voorbeelden van stoofperen zijn Brederode, Harm Harkes Peer (Pondspeer) en Winterbergamot. De handperen hebben namen als Beurré de Merode, Juttepeer, Suikerpeer en Zwijndrechtse Wijnpeer. Ook zijn er kwetsen en pruimen, zoals de Reine Claudes.

Men kan ook enthout meenemen van een eigen fruitboom waarvan men een jonge boom zou willen hebben. Die kan men dan zelf op deze dag leren enten of door een deskundige laten enten. Als men een ent van de eigen fruitboom wil laten enten, dan kan men het beste enkele stevige éénjarige scheuten afknippen en meenemen.

Hoe gaat dat enten nu in zijn werk? Op een onderstam van een zaailing of op een speciaal geselecteerd type onderstam wordt een takje van een boom van een bijzonder fruitras vastgezet. Die ent vergroeit met de onderstam en groeit uit tot de stam van een fruitboom.

Enten is nodig, omdat fruitrassen zich niet door zaad laten vermeerderen. Uit een gezaaid pitje van een appel komt een boompje op dat meestal minderwaardige appels geeft, vaak te kleine en zoete vruchten, maar vrijwel nooit een appel met de kwaliteit van de oorspronkelijke appel.

De entdag in de Werkschuur van de Fraeylemaborg duurt zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.