Gevonden gebruiksvoorwerpen.
Gevonden gebruiksvoorwerpen.

Bijzondere archeologielezing in Veenkoloniaal Museum

Algemeen

VEENDAM - Merel Spitshoven houdt op woensdag 16 februari in het Veenkoloniaal Museum in Veendam een lezing over vondsten van gebruiksvoorwerpen afkomstig van Doggersland.

In de lezing worden de nieuwste onderzoeksbevindingen over de mesolithische kleine (kleiner dan 88,5 millimeter) benen spitsen uit de Noordzee besproken. Deze spitsen werden gevonden door verzamelaars op de stranden van Zuid-Holland. Gebruikssporenanalyse in combinatie met een boogschietexperiment leidde tot interessante resultaten. Al deze spitsen bleken zeer intensief gebruikte wapenpunten te zijn. Er zijn sporen aanwezig van onder andere binding, bindingsmateriaal en reparaties.

Merel Spithoven is een promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met de Universiteit Leiden. Ze is gespecialiseerd in Doggerland-archeologie, in het bijzonder in gebruiks- en productiesporenanalyses op benen en gewei spitsen uit mesolithisch Doggerland. Spitshoven is betrokken bij archeologisch onderzoek naar het Noordzeebekken en sinds 2015 als lid van de Werkgroep Steentijd Noordzee.

De lezing in het Veenkoloniaal Museum begint op 16 februari om 19.30 uur. In verband met het beperkte aantal plaatsen is aanmelden verplicht. Dat kan via info@veenkoloniaalmuseum.nl.