Een leerling van het dr. Aletta Jacobs College tijdens de ongevallensimulatie met een medewerker van Traffic Skills.
Een leerling van het dr. Aletta Jacobs College tijdens de ongevallensimulatie met een medewerker van Traffic Skills.

Verkeersdag voor leerlingen Aletta Jacobs College

Algemeen

HOOGEZAND - Op het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand werd vrijdag een Veilig Verkeer Dag georganiseerd voor de brugklassers van het vmbo. De nadruk lag op ervaringslessen: in diverse workshops werd het eigen verkeersgedrag onder de loep genomen.

De school had hiervoor de samenwerking gezocht met Traffic Skills Verkeerseducatie, Veilig Verkeer Nederland en Floris Fietsen. De workshops zijn onderdeel van het programma Stand Up In Traffic (SUIT), waarin aandacht is voor het weerbaarder maken van VO-leerlingen en voor een aantal belangrijke verkeersthema’s. Zo hebben de brugklassers middels een virtuele fietssimulator ervaren dat ze echt geen twee dingen tegelijk kunnen doen in het verkeer. Conclusie: ‘mobiel in de hand, fiets aan de kant’.

Ook was er veel aandacht voor weerbaarheid en nee durven zeggen: het weerstaan van groepsdruk door het krijgen van zelfvertrouwen. Daardoor moet bijvoorbeeld een beslissing om niet tegelijk te fietsen en een mobieltje te gebruiken - anders dan de groep doet - gemakkelijker worden. En ook het besef dat harder rijden dan is toegestaan niet stoer is maar stom, omdat je daardoor niet alleen jezelf in gevaar brengt maar ook anderen. Dat laatste hebben deze leerlingen middels een rijsimulator ervaren.

Bijzonder was de simulatie van een ongeval, waarbij een auto over de kop slaat. De leerlingen leerden zich tijdens deze workshop eerst te bevrijden uit hun veiligheidsgordel en daarna uit de omgeslagen auto.

Aan de hand van de fietscheck van Veilig Verkeer Nederland onderzochten leerlingen samen met medewerkers van Floris Fietsen of hun fiets in orde was. Indien nodig werden ter plekke kleine reparaties uitgevoerd en/of fietslampjes gemonteerd. De brugklassers leerden daarna tijdens een workshop in het technieklokaal zelf fietsbanden te plakken.