Adriaan Hoogendoorn: dit was gewoon beschamend

HOOGEZAND - Burgemeesters en wethouders van de gemeenten in het Groninger aardbevingsgebied hebben geen goed woord over voor de chaos die SNN vorige week veroorzaakte met de subsidie van 10.000 euro voor woningeigenaren. Ook gemeentebestuur en raad van Midden-Groningen spraken hun verontwaardiging uit. Donderdagavond werd een spoedvergadering van de gemeenteraad gehouden. 

De opzet van de subsidieaanvraag had anders gemoeten en had ook voorkomen moeten worden. Verschillende gemeentebesturen hebben er spijt van dat ze niet hebben ingegrepen. Heeft burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen ook spijt? ,,Nee en ja. Geen spijt van het toekennen van de honderden miljoenen euro's voor dit gebied, maar wel spijt dat al snel bleek dat het geld onvoldoende was en voor de manier waarop het vorige week maandag is gegaan. Dat was gewoon beschamend'', zegt hij. ,,De regeling had op deze manier niet gemoeten."
Zoals gemeld ging het volledig mis bij SNN voor duizenden mensen die digitaal hun aanvraag deden. Aanvragers werden na het inloggen teruggezet in een wachtrij die soms meer dan 40.000 wachtenden betrof. En toen ze na vele uren wachten bijna aan de beurt waren, was het geld op.
Ook wethouder José van Schie zegt het te betreuren dat ze niet op tijd heeft ingegrepen nadat de grote belangstelling voor de regeling duidelijk werd. ,,Toen de eerste subsidieronde was geweest, hadden we moeten zeggen: we stoppen met de regeling en gaan pas verder als er extra budget is'', aldus Van Schie.