Veroordeelde voor moord Ilham Benchelh opgepakt

SIDDEBUREN - Kasem M. (73), die in 2019 bij verstek tot 15 jaar cel werd veroordeeld voor de moord op zijn vrouw Ilham Benchelh in Siddeburen, is vorige week aangehouden in Marokko. Dat heeft zijn advocaat bevestigd tegenover Dagblad van het Noorden.

Ilham Benchelh verdween begin 2010 op 33-jarige leeftijd en werd daarna nooit meer gezien. De laatste persoon die haar gezien heeft is M. Hij heeft altijd verklaard dat zijn vrouw die avond hun gezamenlijke woning in Siddeburen vrijwillig heeft verlaten. De rechtbank geloofde dat niet en was er van overtuigd dat Benchelh door geweld om het leven is gebracht. De rechtbank werd in die overtuiging gesterkt door het sporenonderzoek in de woning, waarbij onder meer op een groot aantal plaatsen rondom het bed waar Benchelh sliep bloedspatten zijn aangetroffen, en door het feit dat M. plotseling en met grote haast op de dag na haar verdwijning het matras van dit bed heeft vervangen. De rechtbank stelde dat Benchelh door geweld om het leven moet zijn gebracht en dat daarvoor maar één persoon verantwoordelijk kan zijn, namelijk M.
M. zat na het verdwijnen van zijn vrouw ruim een half jaar in voorarrest. Toen hij hangende het onderzoek werd vrijgelaten, vertrok hij met hun zoontje naar Marokko en bleef daar wonen. In 2019 werd M. bij verstek veroordeeld tot 15 jaar cel. Vorige week zou het hoger beroep dienen. Volgens zijn advocaat wilde M. daar bij zijn. Maar om er zeker van te zijn dat hij naar Nederland zou komen, besloot het Openbaar Ministerie tot een aanhoudingsverzoek.