Voor mensen die twijfelen over een coronavaccin is er nu het platform www.overvaccineren.nl.
Voor mensen die twijfelen over een coronavaccin is er nu het platform www.overvaccineren.nl.

Nieuwe campagne van start voor mensen die twijfelen over vaccin

REGIO - Mensen die twijfelen om zich te laten vaccineren kunnen nu voor informatie terecht op een speciaal platform: www.overvaccineren.nl. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat het grootste deel van de mensen dat nog geen vaccin heeft gehaald, dat doet vanwege twijfels. Over Vaccineren kan helpen twijfels over bijvoorbeeld langetermijneffecten, vruchtbaarheid of de ontwikkeling van de vaccins weg te nemen. 

Of het nou om de eerste prik of de booster gaat: mensen hebben allerlei vragen over vaccineren. Dat blijkt ook uit het enorme succes van de twijfeltelefoon. Mensen die twijfelen over vaccineren, doen dat vaak omdat ze persoonlijke vragen of zorgen hebben. Ook kunnen ze onbetrouwbare of onjuiste informatie hebben gekregen via sociale media, vrienden of familie. Het platform Over Vaccineren voorziet mensen op toegankelijke wijze van betrouwbare informatie over vaccinatie, en geeft een overzicht van bronnen voor verdere verdieping in de onderwerpen. De website wordt onder de aandacht gebracht via een campagne die de nadruk legt op het belang van jezelf goed informeren. Uiteindelijk moet Over Vaccineren mensen verder helpen in hun keuze en de verspreiding van desinformatie tegengaan.
De campagne van het ministerie is erop gericht om de laatste 11 procent van de 18-plussers die zich nog niet hebben laten vaccineren, te ondersteunen een goed overwogen keuze te maken. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat slechts een klein deel van hen zich om principiƫle redenen niet wil laten vaccineren. Het grootste deel heeft nog geen prik gehaald vanwege persoonlijke twijfels en zorgen over de veiligheid en werking van het vaccin.
Juist het halen van eerste prikken is erg belangrijk voor de bescherming tegen het coronavirus.