Werk van Nico Bulder in Veenkoloniaal Museum

VEENDAM - In het Veenkoloniaal Museum in Veendam is afgelopen weekend een expositie geopend van het werk van Nico Bulder.

Nicolaas J.B. Mulder (1898-1964) woonde en werkte zijn hele leven in Hoogezand. Op 15-jarige leeftijd ging hij werken in een machinefabriek, maar in de avonduren nam hij les bij een scheepstekenaar en een wiskundeleraar. In 1919 trad Bulder als scheepsbouwkundig tekenaar in dienst bij scheepswerf Gideon in Groningen. Na het faillissement van deze werf in 1924 besloot hij een opleiding te gaan volgen aan Academie Minerva in Groningen. In 1930 werd Bulder aangesteld als tekenleraar bij Instituut Hommes te Sappemeer.
Gedreven als hij was illustreerde Nico Bulder naast zijn werk als docent ook talloze boeken. Hij kreeg wereldwijde erkenning voor met name zijn houtsneden en gravures. De detaillering is verbazingwekkend, maar het Veenkoloniaal Museum te Veendam plaatst zijn werk ditmaal in nieuw en breder perspectief. Zijn oeuvre is immers indrukwekkend. Bulder ontwierp glas-in-loodramen, legde niet onverdienstelijk Groninger landschappen in aquarel vast en maakte indruk met olieverfschilderijen die fragmenten uit de bijbel weergeven.
Zijn werk raakte op den duur in de vergetelheid, maar de Nico Bulder Stichting zet zich in om zijn werk onder de aandacht te houden. In de nieuwe tentoonstelling neemt het Veenkoloniaal Museum in samenwerking met de Nico Bulder Stichting belangstellenden mee in de wereld van zijn werk. De expositie is te bezichtigen tot 20 maart.