De S10 Landa-pers, die in de grafische wereld ook wel de ‘Ferrari onder de drukpersen’ wordt genoemd, kan maar liefst 234.000 kaarten per uur drukken.
De S10 Landa-pers, die in de grafische wereld ook wel de ‘Ferrari onder de drukpersen’ wordt genoemd, kan maar liefst 234.000 kaarten per uur drukken.

Kerstrally bij Reclameland Westerbroek

In de week voor kerst draait in Westerbroek de 'Ferrari onder de drukpersen' op volle toeren om de grote instroom van kerstkaartenorders te verwerken. De snelst groeiende online drukker van Nederland, Reclameland, drukte tot nu toe al bijna een half miljoen kerstkaarten, met een van de drukste dagen nog in het vooruitzicht. Hoewel dit jaar de gemiddelde prijs van een kerstkaart met een kwart is gestegen als gevolg van de papierschaarste, blijkt dit geen negatieve invloed op het aantal bestellingen te hebben. ,,Integendeel zelfs", aldus Wouter Haan, directeur van Reclameland. Hij waarschuwde in september nog voor de gevolgen van de papierschaarste in de drukwereld en introduceerde het begrip ‘pulp friction’ voor het papiertekort. Ondanks de prijsstijging lijkt de online drukker het record van vorig jaar te gaan verbreken. Inmiddels zijn er in Westerbroek al 425.000 kerstkaarten gedrukt, 70 procent meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen ook al twee keer zo veel kaarten werden verkocht als in 2019.

Hart onder de riem

De onverwachte stijging lijkt alles te maken te hebben met de coronapandemie. ,,Als je naar de teksten op de zelfgemaakte kaarten kijkt, zie je dat er grote behoefte is aan verbondenheid. We zijn collectief corona-moe en wensen elkaar vooral een goede gezondheid en een beter 2022 toe. Een kerstkaartje als hart onder de riem heeft nog meer betekenis dan andere jaren”, verklaart Haan.

Tijdens de drukke decembermaand is het voor de Groningse online drukker alle hens aan dek. Het aantal particuliere orders piekte al direct de dag na Sinterklaas. Traditiegetrouw volgt het mkb de week voor kerst, waarmee voor de Groningse drukker een 24-uurs non-stop kerstrally begint. ,,We verwachten dat de kerstdrukte nog wel even aanblijft”, aldus Haan. “Elk jaar komen er zelfs op 23 december nog zo’n 200 bestellingen binnen. Wij zijn in staat om die binnen een dag te leveren, maar het wordt spannend of de postbode de kerstkaarten dan ook nog op tijd kan bezorgen.”

Lichtpuntje

De directeur van Reclameland adviseert elk jaar opnieuw om ruim op tijd kerstproducten te bestellen. En die boodschap was dit najaar zeker niet aan dovemansoren gericht. Al op 20 oktober volgde een eerste piek in het aantal bestellingen. ,,Zo vroeg in het jaar is ongekend”, aldus Haan. ,,De grote zakelijke klanten zijn er in vergelijking met de particuliere markt altijd wat vroeger bij. Hun orders zagen we vaak medio november binnenkomen, maar sinds corona ligt het bestelmoment veel vroeger. Bovendien zijn de orders dit jaar ook groter. Gemiddeld verstuurt het bedrijfsleven zo’n 346 kerstkaarten, een stijging van 24 procent vergeleken met 2020. We hebben in deze uitdagende tijden blijkbaar steeds eerder behoefte aan een lichtpuntje om naar uit te kijken, zoals de feestdagen.”

Creatieve stimulans

Corona heeft niet alleen invloed op het moment van bestellen, maar ook op het soort kaarten. De pandemie blijkt voor sommigen een creatieve stimulans. Vrijwel alle bestelde kerstkaarten worden voorzien van een zelfontworpen voorkant. Foto’s van kinderen en huisdieren met kerstmuts behoren tot de meest gebruikte ontwerpen. Uit de daarbij gedrukte tekst blijkt dat ‘gezondheid’ in 2021 hoog op het lijstje van goede wensen staat. Naast kerstkaarten zijn voor het eerst dit jaar ook de bedrukte kerstballen in trek, naast bedrukte kersttruien, kerst-placemats en mondkapjes met de baard van de kerstman.

Werkdruk

Voor de 150 medewerkers van Reclameland is de werkdruk in december traditioneel hoog. Om hen te ondersteunen schafte de drukker vorig jaar een S10P Landa-pers aan, een combinatie van een printer en een pers die maar liefst 234.000 kaarten per uur kan drukken. Wereldwijd zijn er niet meer dan twaalf van dit type machines in gebruik en binnen de Benelux staat de enige Landa in Westerbroek. Door de snelheid waarmee het drukproces verloopt, wordt de 3,5 miljoen euro kostende pers ook wel de ‘Ferrari onder de drukpersen’ genoemd. ,,Dankzij die investering kunnen we dit jaar nog beter en sneller de orderstroom aan”, legt Haan uit. ,,voordat het voor onze medewerkers ook kerst is."

Over Reclameland

Reclameland in het Groningse Westerbroek is de snelst groeiende online drukkerij in Nederland. De drukkerij is in 2008 opgericht door de Groningse ondernemer Wouter Haan en bekleedt sinds 2015 de nummer twee positie in de markt. Reclameland onderscheidt zich door alle drukwerk in eigen huis te produceren. De klant heeft zijn spullen de volgende dag in huis of op de zaak. Per jaar drukt de onderneming meer dan 50 miljoen flyers voor zowel bedrijven als particulieren. Naast flyers levert Reclameland onder andere ook briefpapier, stickers, visitekaartjes en enveloppen.

Foto’s van kinderen en huisdieren met kerstmuts behoren tot de meest gebruikte ontwerpen van kerstkaarten.