Afbeelding

Schrik bij stijging WOZ: GroenLinks stelt vragen

HOOGEZAND - Schrik en verontwaardiging bij inwoners van de gemeente Midden-Groningen, nu de gemeentelijke belastingaanslagen op de deurmat zijn gevallen. Eén van de redenen van verontwaardiging is, zo blijkt, de hier en daar wel heel sterk gestegen WOZ-waarde van de woningen, waardoor de belastingaanslag (OZB) ineens een stuk hoger uitvalt.

De raadsfractie van GroenLinks heeft daar inmiddels schriftelijke vragen over aan het college van B en W gesteld. ,,Er bereiken ons'', aldus Silvia Poel van die partij, ,,berichten van inwoners die schrikken van de gestegen WOZ-waarde van hun woning en bezwaar willen aantekenen tegen deze stijging. Van enkelen hoorden we dat het door hen aangetekende bezwaar voorheen door de gemeente zonder toelichting van tafel was geveegd. Deze mensen overwegen, omdat ze zich niet serieus genomen voelen door de gemeente, nu in zee te gaan met een extern bureau. Dit kost de gemeente veel geld.''
GroenLinks wil nu van B en W weten of het aantal mensen dat bezwaar maakt tegen de WOZ toeneemt, hoe vaak de bezwaarmaker in het gelijk wordt gesteld en hoeveel inwoners bezwaar aantekenen door een extern bureau in te schakelen en hoe vaak ze daarbij in het gelijk worden gesteld. In dat kader wil die raadsfractie ook weten wat de kosten voor de gemeente zijn als het gaat om de procedures die deze externe bureaus bij de gemeentes claimen.
Tenslotte vraagt GroenLinks zich af of ‘de korte reactie van de gemeente op een bezwaar effectief te noemen is in het kader van klantgericht/klantvriendelijk werken'. ,,Is de informatie en communicatie van de gemeente naar de inwoners effectief als het gaat om bezwaar aantekenen tegen de WOZ en het inschakelen van een extern bureau?"
De gemeente Midden-Groningen laat desgevraagd weten dat het de eerste maandag nadat de aanslagen waren verstuurd erg druk was aan de telefoon: ruim 500 telefoontjes. ,,Dit is traditioneel de drukste dag van het jaar voor de mensen bij het Contactplein en dat was ook dit jaar zo. Ook de aard van de vragen verraste ons niet. Veel vragen gingen over het aantal keer dat containers waren geleegd, inderdaad ook over de vaststelling van de WOZ-waardes en de manier van betalen. Hoeveel bezwaren/bezwaarschriften er zijn valt nog niet te zeggen. Die termijn loopt nog'', aldus een woordvoerder van de gemeente.