Het Brandweermuseum in Sappemeer (foto Stella Dekker).
Het Brandweermuseum in Sappemeer (foto Stella Dekker).

Veel musea met historisch erfgoed in Midden-Groningen

Algemeen

MIDDEN-GRONINGEN - In de serie ‘Plekken van Herinnering’ van Marketing Midden-Groningen gaat het dit keer over musea met rijdend en varend erfgoed.

In het Nationaal Bus Museum in Hoogezand is busmaterieel uit vervlogen tijden te zien, variërend van een kleine buurtbus tot een lange harmonicabus. Maar ook touringcars, waarvan een zelfs is omgebouwd naar een cabriolet, een trolleybus uit Arnhem, een bootbus en een bijzondere gevangenisbus. Buskaartjes, kniptangen, stropdassen, petten, uniformen en meer vullen de collectie aan. Nog tot en met 1 december is de expositie ‘Busvervoer in en na de Tweede Wereldoorlog’ te zien.

Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek laat zien hoe het was om conducteur of machinist te zijn in een tijd zonder kaartjesautomaten en OV-chipkaart. Op gezette tijden is het ook mogelijk te rangeren met modeltreinen. Buiten staat een echte rangeerlocomotief, waarmee goederenwagens werden verplaatst.

In het Brandweermuseum in Sappemeer is allerlei fraai gerestaureerd blusmaterieel aan te treffen. Oude modellen met hout, messing en koper zoals de koets, de Austin Bellenwagen en de Commer ladderwagen of hoekige vormen zonder tierelantijnen van vooral metaal. Op 11 augustus is de laatste van de drie kindermiddagen. Kinderen leren dan een brandje blussen en doen een leuke speurtocht door het museum.

De Historische Scheepswerf Wolthuis brengt de scheepsbouwgeschiedenis van deze regio in beeld. Wolthuis bestaat sinds 1690 en is één van de oudste werven in de provincie Groningen. Hier werden complete schepen gebouwd zoals tjalken en bolschepen en later werd het een reparatiewerf. De meeste machines zijn meer dan honderd jaar oud en werken nog uitstekend dankzij de eenvoudige en degelijke constructie. Vrijwilligers gebruiken en demonstreren regelmatig het ijzerwerken, klinken of smeden.

Meer informatie, openingstijden en andere eropuit tips zijn te vinden op ontdekmiddengroningen.nl.

Het Nationaal Bus Museum in Hoogezand (foto Stella Dekker)
Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek (foto Stella Dekker).