Afbeelding

Noordbroek wil Schnitgerorgel oude klank teruggeven

Algemeen

NOORDBROEK - De kerk van Noordbroek gaat binnenkort dicht voor een restauratie van de eveneens wereldberoemde gewelfschilderingen.  

De plaatselijke orgelcommissie wil het feestelijke moment van de heringebruikname van het kerkgebouw in 2025 aangrijpen om dan de registers, gereconstrueerd in de stijl van Arp Schnitger, te presenteren. Ergens na 1850 verdwenen drie registers uit het Rugpositief (Octaaf 2’, Sesquialter, Scherp) van het beroemde Noordbroekster Schnitgerorgel die de klankkroon van het orgel vormen. In 1955 werden ze met de kennis van toen op respectabele wijze gereconstrueerd, maar ze vallen anno 2024 met de kennis van nú letterlijk en figuurlijk uit de toon en sluiten niet goed aan op het hoofdwerkplenum.  

De orgelcommissie start daarom een geldwervingsactie. Op zaterdag 2 maart wordt vanaf 15.30 uur het startsein gegeven voor een actie om het Schnitgerorgel zijn oude klankkroon terug te geven. Tijdens deze feestelijke en gratis toegankelijke middag zijn er korte bijdragen van verschillende sprekers, waaronder burgemeester Adriaan Hogendoorn van Midden-Groningen en de Groninger gedeputeerde Henk Emmens. Uiteraard is er ook veel muziek. Een van de mogelijkheden om dit project te ondersteunen is de aanschaf van een cd, ingespeeld door Leonore Lub en Peter Westerbrink, waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan het project. 

Op een later tijdstip volgt meer informatie over de voortgang en andere mogelijkheden tot ondersteuning. Wie op 2 maart aanwezig wil zijn kan zich aanmelden via orgelprojectnoordbroek@ziggo.nl.