De overval: in kostuums van de operette waar ze ooit in soleerden stormden oud-solisten donderdagavond de zaal van De Tibbe binnen.
De overval: in kostuums van de operette waar ze ooit in soleerden stormden oud-solisten donderdagavond de zaal van De Tibbe binnen.

Afscheid van Pro Burletta: ,,Jammer, maar ‘t kon niet anders’’

Algemeen

SAPPEMEER – Twee sentimenten overheersten donderdagavond: enige weemoed omdat het voorbij is, maar ook voldoening. Voldoening over al die mooie momenten, uitvoeringen en successen. 

Operettevereniging Pro Burletta is niet meer. In De Tibbe in Sappemeer werd daar tijdens een laatste zangavond op een bijzondere manier aandacht aan besteed. Negen oud-solisten die ooit een keer een zanghoofdrol bij een optreden van Pro Burletta hadden verzorgd waren naar De Tibbe gekomen om in originele outfit van hun toenmalige rol via een ‘overval’ de leden nog een keer te verrassen. En dat lukte. 

,,Het was een geweldige verrassing voor ons’’, zegt een van de twee oorspronkelijke oprichters van Pro Burletta, Hank Raspe (93). Via een advertentie in de krant werden destijds mensen gevraagd die wel iets voor een operettevereniging voelden. ,,Daar ben ik ook op afgekomen.’’ Zo ontstond Pro Burletta. Samen met Raspe was Nel Bolhuis, inmiddels 96 en ook nog steeds actief, medeoprichter. Voorzitter Jan Akkerman: ,,Nu telt de vereniging nog maar negentien leden en er komen geen nieuwe mensen meer bij. Het is jammer, maar het is niet anders.’’ Over de verrassing van donderdagavond: ,,Het is heel bijzonder dat zoveel solisten van buitenaf die ooit een rol bij Pro Burletta hebben gespeeld ons deze avond komen bezoeken. Dit is super, echt super’’. 

,,Victoria und ihr Huzar, was de eerste operette die we speelden’’, weet Raspe nog. ,,Dat gebeurde in Faber in Hoogezand. De openingsavond was altijd in Faber en de slotavond met een feestavond, in Struvé in Sappemeer. Veel Sappemeersters kwamen niet graag naar Hoogezand, vandaar.’’ Gaat hij het missen? ,,We gaan het allemaal missen. We hebben veel leuke dingen met elkaar meegemaakt. Ups en downs. We hebben al afgesproken, dat we elk jaar op 29 oktober, de oprichtingsdatum, nog een keer weer bij elkaar komen’’, aldus Raspe.