De kosten voor een begrafenis of crematie in Groningen zijn lager dan het landelijk gemiddelde. (foto: Monuta)
De kosten voor een begrafenis of crematie in Groningen zijn lager dan het landelijk gemiddelde. (foto: Monuta)

Grafkosten in Groningen zijn gestegen

Algemeen

MIDDEN-GRONINGEN - Inwoners van de provincie Groningen betalen minder voor een uitvaart dan elders in het land. Toch zijn ook hier de kosten gestegen. 

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om na hun dood gecremeerd te worden. Inmiddels kiest ruim twee derde van de mensen voor cremeren en de afgelopen decennia is dit aantal enorm toegenomen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het jaarlijkse onderzoek van Monuta naar graf- en crematiekosten onder 1.701 begraafplaatsen en 112 crematoria. De redenen zijn divers, maar er is weinig kennis bij Nederlanders over de financiële consequenties van de keuze voor (de locatie van) begraven of cremeren. 

Gemiddeld betaalt men in Groningen 2.823 euro voor een 1-persoons particulier graf, in 2022 was dat bedrag nog 2.692 euro. Voor een crematie met gebruik van de aula wordt gemiddeld 1.542 euro betaald (2022: 1.356 euro). De prijzen lopen evenwel per gemeente en locatie flink uiteen. In de gemeente Midden-Groningen verschillen de prijzen en zijn meerdere plaatsen een stuk goedkoper dan het provinciaal gemiddelde, maar zitten andere plaatsen daar weer net boven.  

Landelijk komen die gemiddeldes uit op 3.209 euro voor een graf en 1.575 euro voor een crematie. Gemiddeld is men in Zuid-Holland bijvoorbeeld het duurst uit voor een graf, in Overijssel is cremeren juist duur in vergelijking met de rest van Nederland. De duurste begraafplaats is de gemeentelijke begraafplaats Esserveld in Groningen, de goedkoopste is de gemeentelijke begraafplaats aan de Bookholtlaan in het Twentse Losser.