Afbeelding

Groningse muziek nog steeds populair bij uitvaart

Algemeen

REGIO - Muziek van de Groningse artiesten Ede Staal en Wia Buze zijn nog steeds populair bij een uitvaart. Dat blijkt uit de Monuta Uitvaartmuziek Top 10 van 2022 die is gepubliceerd. 

Het 100-jarige Monuta kijkt in haar jubileumjaar terug op tradities en rituelen binnen uitvaart en afscheid in de afgelopen eeuw. Het afscheid wordt steeds persoonlijker en muziek is een prettige gespreksstarter over persoonlijke wensen bij een afscheid. Uitvaarten krijgen steeds meer een persoonlijk karakter. Des te opvallender is daarom dat muziek van Ede Staal van bijna veertig jaar geleden nog steeds in de Top 10 van nu te vinden is. Hij had een kortstondige carrière in de jaren ’80. Zijn nummers in het dialect zijn sindsdien vast onderdeel van de Groningse en Drentse uitvaartcultuur. Hij voert met ’t Het nog nooit zo donker west de Groningse Monuta Uitvaartmuziek Top 10 aan en staat met Mien Toentje op plaats 5. Landelijk gezien staat hij op de achtste plaats van meest gedraaide artiesten. Ook de Groningse Wia Buze is met het vertaalde De Roos populair en staat op nummer 3 in Groningen. De Drentse Jannes is ook in Groningen geliefd.

Landelijk gezien blijft het klassieke Ave Maria onderdeel uitmaken van ons afscheid. De uitvoering van André Rieu is het meest populair. Ook de rest van de nummers uit de Top 10 komen van Nederlandse artiesten. Dr. Janieke Bruin-Mollenhorst promoveerde in 2021 op een onderzoek naar rituelen en muziek tijdens uitvaarten. ,,Het kiezen voor persoonlijke uitvaartmuziek, zoals we dat nu kennen, kwam pas eind vorige eeuw op gang. Honderd jaar geleden bestond het repertoire vooral uit klassieke stukken van bijvoorbeeld Bach en religieuze muziek. Pas later werden meer persoonlijke keuzes gemaakt, ook door de komst van de cd en later digitale muziek via internet. Tegenwoordig bieden YouTube en Spotify ook veel inspiratie.’’