K. ter Laan. (afbeelding Studio Moor)
K. ter Laan. (afbeelding Studio Moor)

K. ter Laan Grunneger Speurtocht in Slochteren

Algemeen

SLOCHTEREN - Ter gelegenheid van de 151e geboortedag van Kornelis ter Laan organiseert Ontdek Midden-Groningen komend weekend de K. ter Laan Grunneger Speurtocht in Slochteren.

Keudeldoemke, laimeneerstiekje, koeskillen: komend weekend kunnen belangstellenden hun kennis van de Groningse taal testen met een Grunneger Speurtocht die speciaal ter ere van de verjaardag van K. ter Laan is uitgezet in Slochteren. Ter Laan werd 151 jaar geleden in dit dorp geboren. Hier staat ook zijn standbeeld als eerbetoon aan zijn veelzijdigheid als schrijver, politicus en samensteller van het Nieuw Groninger Woordenboek. Dit beroemde boekwerk is ook vandaag de dag nog in veel boekenkasten te vinden.

Langs een wandelroute door Slochteren die vorig jaar is uitgezet rondom deze beroemde Groninger kan men nu op zoek naar Groningse woorden. Wat is bijvoorbeeld het Groningse woord voor steen of paard? De Grunneger Speurtocht is heel geschikt voor opa’s en oma’s om samen met hun kleinkinderen te doen. Opa’s en oma’s spreken vaak wel Gronings en kunnen zo helpen met het vinden van het juiste woord. Online hulp zoeken kan ook, op de website Woordwaark bijvoorbeeld.

De route en de speurtocht zijn van vrijdag 8 juli 13.00 uur tot en met zondag 10 juli op te halen bij de Fraeylemaborg in Slochteren. Na afloop kunnen deelnemers hier hun oplossing inleveren. Bovendien krijgen ze dan een leuke attentie mee.