Petra van Ruiven en Henk Smit ontdoen de omgeving van Froombosch van zwerfvuil.
Petra van Ruiven en Henk Smit ontdoen de omgeving van Froombosch van zwerfvuil.

‘Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel’

Algemeen

FROOMBOSCH - Petra van Ruiven en Henk Smit uit Froombosch zetten zich via de app HelemaalGroen in voor het opruimen van zwerfafval in hun dorp.

Petra van Ruiven (53) werkt als (huis)schilder. Ze wandelde altijd al graag en ineens was de stap gezet om een zakje mee te nemen en zwerfvuilraper te worden. Inmiddels is ze, met dank aan de gemeente Midden-Groningen, volledig uitgerust met grijper, ring, hesje, vuilniszakken en adoptiecontainer. Haar motivatie is dat afval niet in de natuur hoort. Ze slaat veel vliegen in één klap: zorg voor het milieu, de natuur en dieren, lekker bewegen, buiten zijn, ontspannen... En het is rustgevend en zéér verslavend. Sinds een jaar gebruikt ze de app HelemaalGroen - tip van een raper uit Kolham - en vindt deze erg leuk en stimulerend. Dat ze onderdeel is van duizenden die hetzelfde doen stemt haar vrolijk.

Henk Smit (61) woont ook in Froombosch en werkt als netverantwoordelijke gas bij Enexis Netbeheer. Vorig jaar besteedde zijn bedrijf een aantal maanden aandacht aan vitaliteit. Het begon met een maand lang wandelen met de Ommetje-app, een maand later werd dit aangevuld met het opruimen van zwerfafval. Via de gemeente kreeg hij dezelfde materialen als zijn plaatsgenote Petra van Ruiven en hij ging aan de slag. Smit hoorde van Van Ruiven over de app HelemaalGroen. Ze vinden het erg handig om van elkaar te weten welke delen van hun dorp opgeruimd zijn. Ze lopen meestal alleen, maar wisselen veel uit. Via de app zien ze wie waar geweest is. Samen schoonden ze dit jaar al bijna 800 kilometer op. Het motiveert hen enorm om samen (een deel van) hun woonomgeving schoon te houden, het bewustzijn over de impact van zwerfvuil te vergroten en deze hobby te delen.

Wens van Smit: meer afvalrapers die de app gebruiken en bovenal minder of zelfs geen zwerfafval. Wens van Van Ruiven: dat nieuwe deelnemers meedoen omdat ze er zin in hebben en niet omdat het moet. Aandachtspunt: hoe kunnen ze veilig op- en afritten bereiken waar erg veel ligt?

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken met de app die te downloaden is op app.helemaalgroen.nl. Wie begint met een zwerfvuilactie kan de app activeren. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje oranje en twee maanden later is het bruin. Na het opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige - in totaal 9600 - deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Op de app kan men uiteraard de eigen route zien, maar ook die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van Nederland.

In 2022 is nu al 111.000 kilometer via HelemaalGroen ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim drie jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke is dat iedereen mee kan doen: jong en oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. De gemeente Midden-Groningen telt nu 28 deelnemers bij ANBI-stichting HelemaalGroen. In de gemeente Berkelland doet meer dan 1 procent van alle inwoners mee; dit jaar is daar al 11.000 kilometer geregistreerd opgeschoond. ,,Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen. Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.”