De provincie Groningen wil vernieuwing in de klassieke muzieksector stimuleren.
De provincie Groningen wil vernieuwing in de klassieke muzieksector stimuleren.

Subsidie voor vernieuwende activiteiten rond klassieke muziek

Algemeen

REGIO - Met de nieuwe subsidie Vernieuwing Klassieke Muziek wil de provincie Groningen vernieuwing in de Groningse klassieke muzieksector stimuleren. Tot en met 2024 is er in totaal 260.000 euro beschikbaar voor bestaande muziekinstellingen, afgestudeerde conservatoriummusici of startende solisten en ensembles. Vanaf 18 mei is de subsidie bij de provincie aan te vragen. 

Bestaande klassieke muziekinstellingen die geen structurele subsidie van de provincie ontvangen kunnen de regeling gebruiken als stimulans om creatief en anders te kijken naar de eigen programmering en het publiek dat ze willen bereiken. Voor net afgestudeerde conservatoriummusici of startende solisten en ensembles kan het als opstartsubsidie dienen om hun werk te tonen aan het publiek. Uit gesprekken met het Prins Claus Conservatorium blijkt dat veel jonge musici de wegen naar subsidies nog niet of nauwelijks kennen. En dat is een gemiste kans, omdat er bij deze groep musici vaak veel vernieuwende en experimenterende ideeën leven. Door het relatief lage subsidiebedrag en de eenvoudige juridische toetsing probeert de provincie vooral kleinschalige en experimentele projecten met deze nieuwe subsidie te stimuleren.

Dit jaar is het maximale bedrag per aanvraag 10.000 euro. Aan het einde van dit jaar wordt besloten of dit maximale bedrag in 2023 en 2024 gelijk blijft of verlaagd wordt naar maximaal 5000 euro per aanvraag.

De subsidie Vernieuwing Klassieke Muziek is bedoeld voor vernieuwende activiteiten op het gebied van klassieke muziek, maatschappelijke verbinding en crossovers. Het budget is beschikbaar gesteld door de provincie Groningen en de regeling wordt ook door de provincie uitgevoerd. Meer informatie is te vinden op www.provinciegroningen.nl.