De initiatiefnemers van het Labyrint: Sofie van Rhijn, Ardan van de Graaf en Linda van der Grijspaarde. (foto Volken de Vlas)
De initiatiefnemers van het Labyrint: Sofie van Rhijn, Ardan van de Graaf en Linda van der Grijspaarde. (foto Volken de Vlas)

Labyrint: voortgezet onderwijs, maar dan heel anders

Algemeen

NOORDLAREN - De wereld verandert, maar het voortgezet onderwijs is vastgeroest in oude structuren. Dat het heel anders kan bewijst het Labyrint, een nieuwe, kleinschalige school in Noordlaren. In het Labyrint wordt ruim de tijd genomen om de interesses en talenten van leerlingen te ontdekken. Die worden richtinggevend voor het individuele leerpad. 

Initiatiefnemer Ardan van de Graaf: ,,Waarom zou je leerlingen moeten indelen op niveau, krijgen ze voor alles een cijfer en kunnen ze blijven zitten? Helpen deze toetsen en cijfers de leerlingen om zich verbonden te voelen met hun klasgenoten? Helpen ze bij het ontwikkelen als mens? Zoveel dingen in het onderwijs beschouwen we als een gegeven, terwijl ze dat niet zijn. Wij gaan ervan uit dat ieder kind uniek is en een ander ontwikkelpad heeft.”

Sofie van Rhijn vult aan: ,,Iedereen is van nature nieuwsgierig en wil leren, vooral wanneer je de ruimte krijgt om zelf te ontdekken wat jouw interesses en talenten zijn. We bieden de vakken aan waar een leerling eindexamen in kan doen. Daarnaast is veel mogelijk, op basis van de interesses van de leerlingen. Techniek, sterrenkunde, toneel, programmeren, musiceren, creatief schrijven, koken... We leggen de nadruk op leren in plaats van op presteren. Leren om toetsen te halen geeft kans op faalangst, opgeven en spanning. Een grotere oriëntatie op leren versterkt zelfvertrouwen en omgaan met tegenslag.”

Het Labyrint krijgt geen geld van de overheid. Ouders betalen maandelijks een bijdrage. Daardoor heeft de school de vrijheid om het onderwijs wezenlijk anders in te kunnen richten. Het is nog mogelijk om na de zomer te starten in of over te stappen naar het Labyrint. Meer informatie is te vinden op www.labyrint-vo.nl.