Electric Glass Fiber in Westerbroek. (foto Electric Glass Fiber)
Electric Glass Fiber in Westerbroek. (foto Electric Glass Fiber)

Bonden stellen ultimatum aan Electric Glass Fiber

Algemeen

WESTERBROEK - Een loonsverhoging die ervoor zorgt dat de mensen alle stijgende kosten kunnen blijven betalen. Verder maatregelen waardoor oudere werknemers het zware werk langer volhouden en eerder kunnen stoppen. Dat willen FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen geregeld hebben in de cao van Electric Glass Fiber NL.

,,Helemaal geen gekke eisen dus”, zegt FNV-bestuurder Joosje de Lang. Maar daar denkt het bedrijf in Westerbroek heel anders over. De glasvezelproducent voor onder andere de auto-industrie heeft na moeizame onderhandelingen een erg mager eindbod neergelegd. Daarin biedt het 50 euro extra loon per maand in het eerste en tweede jaar. Dat is volgens FNV en CNV niet eens genoeg om de inflatie te dekken. ,,Daar komt bij dat het bedrijf dit extra salaris wil betalen door het af te snoepen van langdurig zieken. Hun inkomen zou na een half jaar eerst met 10 procent omlaag gaan, dan nog eens met 10 procent en uiteindelijk nog met 5 procent, zodat ze maar 75 procent overhouden.” Dat vinden de bonden onaanvaardbaar, en dus hebben zij Electric Glass Fiber vandaag een ultimatum gestuurd. Het bedrijf heeft tot donderdag 27 januari 23.59 uur om met iets beters te komen, anders volgen er acties. De Lang: ,,Het eindbod is unaniem weggestemd en de actiebereidheid is groot.”

De vakbonden willen een tweejarige cao (van 1 januari 2022 tot 1 januari 2024) met - naast de eerder genoemde loonsverhoging en betere afspraken voor oudere medewerkers - meer vaste contracten voor uitzendkrachten en verlenging van het huidige sociaal plan.

Het gaat al jaren slecht met Electric Glass Fiber. De lonen zijn al sinds 2013 niet meer gestegen en afgelopen jaar hebben de werknemers afscheid moeten nemen van zeker 140 collega’s, nadat één van de twee glasovens noodgedwongen is uitgezet. De Lang: ,,Voor de mensen hier is de maat vol. Zij hebben vanwege het vertrek van al die collega’s vorig jaar geaccepteerd dat ze er toen alweer geen cent bij kregen. Maar het begrip is nu op.”

Electric Glass Fiber NL is onderdeel van Nippon Electric Glass. Bij het bedrijf in Westerbroek werken rond de 300 mensen.