Afbeelding

Midden-Groningen krijgt platform Meld een Vermoeden

Algemeen

HOOGEZAND - De gemeente Midden-Groningen heeft een platform Meld een Vermoeden opgezet. Doel is om ondermijnende criminaliteit op een effectieve wijze te kunnen bestrijden.

Gemeente, politie en andere partners werken samen bij de integrale aanpak van complexe veiligheidsvraagstukken, waaronder criminaliteitsbestrijding. Om criminaliteit zo effectief mogelijk te kunnen bestrijden en daardoor de veiligheid te vergroten is het nodig dat gemeenten, politie en andere partijen informatie met elkaar delen en de onderlinge uitwisseling goed geregeld hebben. In het Privacy Protocol Ondermijning wordt aan de hand van een stappenplan een transparante werkwijze voor gemeenten uitgewerkt.

Eén van de initiatieven die de gemeente Midden-Groningen heeft opgezet, is het gebruik van het platform Meld een Vermoeden. Om ondermijnende criminaliteit op een effectieve wijze te bestrijden, is het van groot belang dat signalen van ondermijning worden herkend en worden gemeld bij een centraal onderdeel van de organisatie die deze signalen kan uitwerken. Gemeenteambtenaren zien vaak zaken die opvallen en die kunnen wijzen op ondermijnende criminaliteit.

Een andere stap die Midden-Groningen heeft gezet in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit is het opzetten van de Casustafel Ondermijning: een overlegstructuur waarbij onder coördinatie en regie van team OOV onder andere de bij de gemeente bekende signalen van ondermijning nader zullen onder onderzocht en - indien nodig - opgepakt door de desbetreffende verantwoordelijke team(s). Bij escalatie of grensoverschrijdend karakter zal het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum bij de zaak worden betrokken. Tijdens het overleg worden afspraken gemaakt over de voortgang van de zaken.

Zowel ten aanzien van het platform als de Casustafel Ondermijning geldt dat er in bepaalde gevallen persoonsgegevens van inwoners van Midden-Groningen kunnen worden verzameld, uitgewisseld en/of opgeslagen. Om te zorgen dat de verwerking van persoonsgegevens met het oog op de geldende wet- en regelgeving op een rechtmatige wijze plaatsvindt, is het Privacy Protocol Ondermijning opgesteld.