Stadwijck wordt geteisterd door schimmel. Daarom staan er nu container-woonunits.
Stadwijck wordt geteisterd door schimmel. Daarom staan er nu container-woonunits.

Schimmel verdrijft bewoners uit monumentaal pand Stadwijck

Algemeen

SAPPEMEER - De bewoners en ook medewerkers van het monumentale pand Stadwijck aan de Noorderstraat in Sappemeer moeten gedwongen hun huis uit. Naast het pand is een aantal gestapelde container-woonunits neergezet. Hoe lang de mensen daarin moeten blijven, is vooralsnog niet bekend.

In de voormalige herenboerderij Stadwijck zijn jaren geleden zestien appartementen gerealiseerd voor mensen met een verstandelijke beperking en bijkomende problematiek. Humanitas DMH (Dienstverlening aan Mensen met een Hulpvraag) biedt mensen daar begeleiding en ondersteuning. Het voorhuis is ingericht als steunpunt. Acht appartementen liggen op de begane grond en hebben een eigen opgang. De overige acht liggen op de eerste verdieping en hebben een gezamenlijke, bewaakte opgang. Alle bewoners hebben dagbesteding en Stadwijck verzorgt bovendien iedere dag een activiteit. Centraal in de zorgvisie staat de gedachte dat cliënten zelf de regie houden over hun leven. Ze kúnnen meedoen, maar het hoeft niet.

Ging dat jaren goed, nu komt er een kink in de kabel: schimmel in de vloeren, waarbij het voorhuis het ergst is aangetast. Met het plaatsen van de wooncontainers was er in de buurt enige bezorgdheid over wie daarin gehuisvest zouden worden, maar voor bezorgdheid is geen enkele reden zegt locatiemanager Broekema. Omdat het huis niet kan worden gebruikt, worden bewoners en begeleiders zolang in de containers gehuisvest. ,,Er wonen hier zestien bewoners met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar. Niet alleen zij wonen nu in de andere woningen, maar ook de begeleiders. Want we hebben hier 24 uur per dag begeleiding. Ik heb geen idee hoe lang het gaat duren. Het probleem is drukte bij aannemers. Het wordt een heel karwei, want de hele houten vloer moet uit het pand. En omdat het een monumentaal pand is, kan niet alles zomaar even worden gedaan’’, aldus Broekema