Deelnemers aan de GLI krijgen twee jaar lang hulp bij gezond eten en meer bewegen. (foto Menzis)
Deelnemers aan de GLI krijgen twee jaar lang hulp bij gezond eten en meer bewegen. (foto Menzis)

Meer Groningers actief aan de slag met gezondere leefstijl

Algemeen

REGIO - Menzis heeft in 2021 meer mensen geholpen gezonder te gaan leven en hun leefstijl aan te passen. Vorig jaar zijn er 3256 verzekerden gestart met de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Vorig jaar waren dat er 2031. Op dit moment nemen 5697 verzekerden van Menzis deel aan GLI. Met name in de regio Groningen ziet de verzekeringsmaatschappij dat het aantal deelnemers aan de GLI toeneemt. Deden er in 2020 nog 274 mensen mee, in 2021 steeg dit aantal naar 710.

Menzis heeft vorig jaar met veel gemeenten afspraken gemaakt om bewoners actief te attenderen op de GLI en tegelijkertijd het gemeentelijke aanbod aan cursussen om mensen meer in beweging te krijgen op elkaar af te stemmen. Hiermee willen gemeenten en Menzis het mensen gemakkelijker maken meer aan lichamelijke beweging te doen. ,,Het is goed om te zien dat steeds meer mensen en verwijzers de GLI weten te vinden”, aldus Jedidja Verboom, projectmanager Preventie bij Menzis. ,,En ik ben trots dat we hier als Menzis samen met onze partners op inzetten, in de beweging naar meer leefkracht.”

Deelnemers zijn gemiddeld 51 jaar oud op het moment dat ze starten met de GLI. De variatie in sociaaleconomische status van de deelnemers is ongeveer gelijk aan de variatie in Nederland. Deelnemers aan de Beweegkuur zijn wat jonger en hebben vaker een lagere sociaaleconomische status vergeleken met deelnemers aan de andere GLI-programma’s.

De gecombineerde leefstijlinterventie is een programma dat patiënten helpt om hun leefstijl te veranderen. Patiënten krijgen twee jaar lang hulp bij gezond eten en meer bewegen. Ook helpt het programma hen deze leefstijl vol te houden. Patiënten komen in aanmerking voor de GLI wanneer ze een BMI hebben vanaf 25 én een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of een verhoogd risico op diabetes 2, een BMI hebben vanaf 30 en 18 jaar of ouder zijn.