De onderzoekswagen van het bevolkingsonderzoek borstkanker staat de komende weken in Slochteren.
De onderzoekswagen van het bevolkingsonderzoek borstkanker staat de komende weken in Slochteren.

Bevolkingsonderzoek borstkanker: onderzoekscentrum in Slochteren

Algemeen

SLOCHTEREN - Vrouwen uit de gemeente Midden-Groningen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar kunnen vanaf 9 november weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. De onderzoekswagen is tot eind december te vinden op het parkeerterrein naast de Duurswoldhal in Slochteren.

Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten: een mammografie. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Vanaf 25 september is 1,5 meter afstand houden niet meer verplicht. Dus ook niet tijdens het borstkankeronderzoek. De medewerkers blijven beschermende middelen dragen tijdens het onderzoek. De cliënt mag ook een mondkapje dragen. Deze kan ze zelf meenemen of ze kan er één vragen bij binnenkomst van het onderzoekscentrum.

Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Dit zal enkele jaren duren. Als de coronamaatregelen voorbij zijn en er voldoende nieuwe medewerkers zijn opgeleid, kunnen cliënten weer iedere twee jaar uitgenodigd worden.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker is te vinden op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Men kan ook bellen naar 050-5208899.