De Regenboogvlag wordt getoond in het Euroborg-stadion.
De Regenboogvlag wordt getoond in het Euroborg-stadion.

Overheden blijven zich inzetten voor acceptatie en veiligheid van LHBTI’ers

Algemeen

GRONINGEN - In stadion Euroborg in Groningen werd donderdag voor de derde keer het Groningse Regenboogsymposium gehouden. Tijdens de bijeenkomst wisselden bestuurders en ambtenaren van gemeenten en provincie, vertegenwoordigers van COC Groningen en Discriminatie Meldpunt Groningen, andere maatschappelijke organisaties en mensen uit de doelgroep(en) kennis uit op het gebied van LHBTI-emancipatie. Ook gingen de deelnemers in gesprek over actuele thema’s en vraagstukken.

Het Regenboogsymposium van dit jaar behandelde actuele thema’s, zoals de kracht van ontmoeting, LHBTI’ers in de sport en wegwijs in (trans)genderthematiek. Op een positieve manier werd aandacht besteed aan de veiligheid en acceptatie van LHBTI’ers.

Zo kreeg bijvoorbeeld het onderdeel LHBTI’ers in de sport uitgebreid aandacht. Alle deelnemers waren het erover eens dat men toe wil werken naar een positief sportklimaat. Er is op dit moment te weinig aandacht over hoe met elkaar wordt omgegaan op en naast het sportveld. De deelnemers waren het er ook over eens dat het tijd wordt om met elkaar een nieuwe cultuur te creëren waar met elkaar het gesprek wordt gevoerd over een veilige samenleving voor iedereen. De John Blankenstein Foundation verschafte praktische handvatten en inzicht voor de ontwikkeling van gemeentelijk beleid.

Samenwerking is de sleutel om acceptatie en veiligheid van LHBTI’ers te vergroten. Geconstateerd werd dat vooruitgang alleen mogelijk is door de samenwerking van alle partners, zoals COC Groningen en Drenthe, het Discriminatie Meldpunt Groningen en de Vereniging van Groninger Gemeenten, de VGG en de provincie Groningen.

Alle Groninger gemeenten hebben afspraken gemaakt om te zoeken naar manieren om de sociale acceptatie van LHBTI’ers te vergroten, aandacht te hebben voor de veiligheid van LHBTI’ers en voorlichting en scholing over veiligheid te organiseren. Ook hebben de gemeenten afgesproken dat LHBTI’ers weten waar ze terecht kunnen met vragen over veiligheid en zijn er afspraken gemaakt met bijvoorbeeld politie en COC over acties als de veiligheid in het geding is.