Onkruidbestrijding in Hoogezand. Soms duurt het even voor er wat aan wordt gedaan, maar het heeft de (gemeentelijke) aandacht.
Onkruidbestrijding in Hoogezand. Soms duurt het even voor er wat aan wordt gedaan, maar het heeft de (gemeentelijke) aandacht.

Gemeente wil onkruid zoveel mogelijk in toom houden

Algemeen

HOOGEZAND - Inwoners van vooral Hoogezand en Sappemeer ergeren zich met regelmaat aan het vele onkruid op en rond trottoirs, fietspaden en de rijweg. ,,Er wordt door de gemeente niets aan gedaan’’, is een vaak gehoorde uitspraak. Maar dat klopt niet helemaal.

Groen is goed en mooi. Een groene leefomgeving vinden de meeste inwoners prettig. In de tuin, in het park, in het bos en op begraafplaatsen: als de natuur er mooi is, genieten we er allemaal van. Veel inwoners helpen ook zelf actief mee om het netjes te houden en dat verdient, aldus het gemeentebestuur, een groot compliment.

De gemeente beheert alle openbare plekken en is de grootste beheerder van groen in Midden-Groningen. Daarom besteedt de gemeente veel aandacht en zorg aan het onderhoud van het groen. Tegelijk wil de gemeente dat straten, stoepen, andere openbare plekken en groenperken er netjes uit blijven zien zonder dat onkruid het beeld overstemt.

De gemeenteraad heeft eerder al bepaald op welke plek in de gemeente welk netheidsniveau geldt: hoe moet het eruit zien? En zo voert de gemeente het dan ook uit. Vaak gebeurt dat onderhoud door een aannemer. Er zijn drie netheidsniveaus: A (hoog), B (basis) en C (laag). De ene locatie kan een ander netheidsniveau hebben dan een andere plek in de gemeente.

Als iemand verschillen in netheid ervaart, dan kan dat dus kloppen. Daarbij kan een groeizame zomer met relatief veel regenval en hoge temperaturen de onkruiddruk (tijdelijk) extra doen toenemen.