Zorg op afstand wordt niet door alle Groningers als ideaal ervaren.
Zorg op afstand wordt niet door alle Groningers als ideaal ervaren.

Groningers vinden zorg op afstand niet altijd prettig

Algemeen

GRONINGEN - Beeldbellen of telefonische consulten worden niet altijd als prettig ervaren door patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Zorgbelang Groningen.

De zorgorganisatie heeft online onderzoek gedaan naar de ervaringen van inwoners van de provincie Groningen met zorg op afstand. Door de coronapandemie, toenemende digitalisering en om efficiënter te kunnen werken, wordt hier steeds meer gebruik van gemaakt.

De helft van de deelnemers aan het onderzoek zegt positieve ervaringen te hebben, maar heeft ook verbeterpunten. Opvallend is dat telefonische consulten het meeste voorkomen, maar dat de voorkeur uitgaat naar beeldbellen. Jolanda Fritsma, projectleider bij Zorgbelang Groningen: ,,Patiënten missen bij telefonische consulten het oogcontact met de zorgverlener. Hierdoor ervaren ze meer afstand en zakelijkheid. En ze voelen zich minder gezien of begrepen. Ook ervaren patiënten bij een telefonisch consult minder ruimte om hierbij een mantelzorger te betrekken. Dit lukt soms ook niet omdat een zorgverlener belt op een ander tijdstip dan is afgesproken.’’

Ruim 80 procent van de deelnemers wil zelf meebeslissen of een consult al dan niet op afstand plaatsvindt. De slechte ervaringen of het niet om kunnen gaan met de computer, zijn redenen om voor een fysieke afspraak te kiezen. Fritsma: ,,We hebben voorlopig nog wel te maken met corona en daarom ook met zorg op afstand. En beeldbellen en telefonische consulten zijn ook om andere redenen blijvertjes. Daarom is nu het moment om deze werkwijze verder te ontwikkelen en af te stemmen op wat nodig is.”

Tot nu toe hebben zo’n 250 Groningers de vragenlijst ingevuld. Hoe meer ervaringen worden verzameld, hoe duidelijker wordt wat er nodig is om zorg op afstand goed te organiseren. De vragenlijst is te vinden via www.zorgbelang-groningen.nl.