Door de coronapandemie zijn veel mensen nog steeds huiverig om naar het buitenland op vakantie te gaan.
Door de coronapandemie zijn veel mensen nog steeds huiverig om naar het buitenland op vakantie te gaan.

Vakanties naar buitenland nog niet erg in trek

Algemeen

REGIO - Ook deze zomer zijn mensen nog voorzichtig bij het plannen van vakanties, blijkt uit het Lifelines Corona-onderzoek onder bijna 30.000 deelnemers die eind mei gevraagd zijn naar hun vakantieplannen. Iets meer dan de helft (56 procent) geeft aan deze zomer wel op vakantie te gaan, maar slechts 18 procent heeft plannen om naar het buitenland te gaan. Dit is een kleine stijging in vergelijking met vorig jaar: toen gaf 50 procent van de deelnemers aan om op vakantie te gaan en slechts 14 procent plannen te hebben voor een vakantie in het buitenland. Het vliegtuig is met 8 procent het op één na populairste vervoermiddel (de auto is nummer één met 59 procent); een stijging van 7 procent in vergelijking met vorig jaar. Ook dit jaar blijven de meeste mensen vakantie vieren in Nederland (31 procent).

Frankrijk blijft, na ons eigen land, het populairste vakantieland onder de Nederlanders. Van alle mensen die naar het buitenland trekken, gaat 23 procent naar Frankrijk. Duitsland volgt met 16 procent, Italië en Spanje sluiten de top drie met beide 11 procent. De keuze van de landen is enigszins opmerkelijk aangezien Frankrijk en Spanje op het moment van onderzoek nog op code oranje stonden en dus een negatief reisadvies hadden en een quarantaineplicht bij thuiskomst. Overigens lijken mensen zich hier niet erg druk om te maken: slechts 13 procent van de deelnemers zegt een quarantaine bij terugkomst mee te wegen bij het uitzoeken van de vakantie. 16 procent van de deelnemers weegt een negatief reisadvies mee en 12 procent weegt het aantal besmettingen mee in het vakantieland.

Toch blijkt de veiligheid van de vakantie voor velen belangrijk te zijn. Zo vindt 59 procent van alle deelnemers dat iedereen in een hotel of accommodatie gevaccineerd of negatief getest moet zijn voor een veilige vakantie. Hetzelfde geldt voor vliegen: 52 procent vindt dat iedereen in het vliegtuig negatief getest moet zijn. 63 procent van de deelnemers is bang dat er nieuwe coronavarianten uit het buitenland worden meegenomen naar Nederland en zelfs 34 procent van de mensen denkt dat de coronapandemie alleen maar erger wordt door de vakanties.

Over de vraag of alleen gevaccineerde mensen veilig op vakantie kunnen is een tweedeling aanwezig. 47 procent van de gevaccineerde mensen vindt dat alleen gevaccineerde mensen veilig op vakantie kunnen, terwijl dit geldt voor slechts 23 procent van de niet-gevaccineerde groep.

Het Lifelines Corona-onderzoek is een gezamenlijk initiatief van het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen, de Aletta Jacobs School of Public Health en Lifelines.