Het haantje op de kerk van Kropswolde wordt dinsdag teruggeplaatst. (foto Stichting Oude Groninger Kerken)
Het haantje op de kerk van Kropswolde wordt dinsdag teruggeplaatst. (foto Stichting Oude Groninger Kerken)

Haantje terug op toren Kropswolde

Algemeen

KROPSWOLDE - Het opnieuw vergulde haantje wordt aanstaande dinsdag teruggeplaatst op de toren van Kropswolde. Dit moment is een bekroning en tegelijkertijd de afronding van het groot onderhoud en herstel van de kerk, dat is uitgevoerd in opdracht van Stichting Oude Groninger Kerken.

Voordat het haantje opnieuw is verguld met bladgoud, is er veel gebeurd: een combinatie van bevingsschadeherstel aan ex- en interieur van de kerk en toren en regulier onderhoud. Scheuren in het metselwerk en uitgesleten voegwerk zijn aangepakt. Het pleisterwerk aan de binnenzijde van de kerk was in slechte staat en is omvangrijk hersteld en daarna gewit. Ook de roestende muurankers en lekkages in de goten zijn niet vergeten. Tenslotte zijn de looppaden in de kap verbeterd en de ladders in de toren vastgezet of waar nodig vervangen.

Aan de buitenkant is de kerk geheel geschilderd in de oorspronkelijke kleuren van rond 1900. Vooral aan de toren is dit te zien. Om de kleuren te bepalen, laat Stichting Oude Groninger Kerken voorafgaand aan de uitvoering altijd uitgebreid kleurhistorisch onderzoek verrichten.

De huidige kerk stamt uit 1778. Het is een eenvoudige, driezijdig gesloten zaalkerk. De muren worden geleed door ingezwenkte steunberen die niet tot aan de dakrand doorlopen. Na de sloop van de vrijstaande, middeleeuwse toren is in 1888 een nieuwe tegen de voorzijde van de kerk geplaatst. Deze toren is ontworpen door architect Alons en gebouwd in een eclectische stijl, waarbij elke geleding een eigen karakter heeft. Het herstel van de oorspronkelijke kleuren doet ook het werk van Alons eer aan.