Eén van de mogelijkheden bij het MAC: kleding ruilen in De Ruilderij.
Eén van de mogelijkheden bij het MAC: kleding ruilen in De Ruilderij.

Voor elk wat wils bij activiteiten MAC

Algemeen

MUNTENDAM - ,,Mensen helpen, op wat voor manier dan ook. Je kunt het zo gek niet bedenken of we maken het als het kan mogelijk.” Dat is de succesvol gebleken formule van het Maatschappelijk Activiteitencentrum in Muntendam. Coördinator Hanita Beumkes en opbouwwerker Corien Koetje hebben wat dat betreft de zaken goed voor elkaar. Het loopt er, met de medewerking van zo’n 70 vrijwilligers, soepel en ontspannen en elk onderdeel van de dienstverlening doet het prima.

Er zijn de afgelopen vijf jaar nogal wat activiteiten bij gekomen. Het aanbod van het MAC mag er dan ook zijn: men kan er terecht voor advies over werk en netwerken, vrijwilligerswerk doen of zoeken, informatie over allerlei zaken, lenen van gratis boeken, ruilen van tweedehands (kinder)kleding of het voor een symbolisch bedrag kopen, het verbeteren van taalvaardigheid, steun en advies bij mantelzorg, kopieën maken, hulp bij computer- of tablet/smartphonegebruik, deelnemen aan een handwerkgroep of andere activiteit, ondersteuning bij het initiëren van nieuwe activiteiten, gratis juridisch advies en een moestuinproject.

Vrijwilligerswerk is leuk om te doen en biedt sociale contacten. Via het MAC en het Dorpszorgloket Noordbroek is het mogelijk vrijwillige hulp aan te vragen. Voor sommige diensten wordt een kleine vergoeding gevraagd, maar doorgaans is de hulp gratis. Er wordt gewerkt met mensen in het dorp die graag een handje helpen.

Het enige minpuntje nu is volgens Beumkes en Koetje het feit dat de sociale teams elders zijn ondergebracht. De korte lijnen zijn daardoor iets minder kort geworden, terwijl er juist tussen MAC en de sociale teams veel contacten (nodig) zijn. ,,Het zou mooier zijn als het weer onder één dak zat. We komen elkaar nu niet meer tegen in de wandelgangen, terwijl we toch zo’n 90 procent van de aanvragen via de sociale teams krijgen.”