Nick Kieft.
Nick Kieft.

Nick Kieft schrijft boek over zijn herinneringen aan de Duitse deling

Algemeen

NOORDBROEK - Bij Uitgeverij Palmslag verschijnt deze week het boek ‘Genoeg betaald?’ van auteur Nick Kieft uit Noordbroek. In het boek beschrijft Kieft zijn herinneringen aan de Duitse deling, en wat daarna kwam.

In november 1989 viel de Berlijnse Muur en kwam er een einde aan veertig jaren waarin er twee Duitslanden bestonden. Bij toeval raakten Nick Kieft en zijn vrouw enige jaren daarvoor bevriend met een stel uit Jena in de DDR.

In Genoeg betaald? wordt de geschiedenis van beide Duitse staten besproken, waarbij Kieft aanhaakt bij de verhalen en ervaringen die hij zelf opdeed toen hij in de late jaren tachtig de DDR bezocht. Uit die periode heeft hij een groot aantal brieven bewaard die vanuit het perspectief van zijn vrienden de gebeurtenissen beschrijven. Het zijn ooggetuigenverslagen van een vreedzame revolutie.

Daarnaast raakte Kieft dankzij zijn vriendschap betrokken bij een archeologische opgraving in Thüringen, waaraan hij sindsdien al dertig jaar deelneemt. Zijn deelname aan deze opgravingen gaf hem de gelegenheid om ervaringen in Oost-Duitsland uit te wisselen met mensen die de soms gruwelijke en bizarre geschiedenis van ons buurland zelf hebben beleefd. ,,Genoeg betaald? is bedoeld als een kleine persoonlijk kanttekening bij de Duitse geschiedenis, die hopelijk iets toevoegt aan ons begrip van deze geschiedenis”, aldus de auteur.

Nick Kieft (Naarden, 1952) studeerde geschiedenis in Groningen en was ruim 25 jaar geschiedenisleraar. Sinds 2006 werkt hij als reisleider van culturele reizen in vooral Duitsland. Verder houdt hij lezingen over een breed scala aan onderwerpen. Hij schreef onder andere verhalen voor de website De Verhalen van Groningen en is auteur van het boekje Verrassend Veelzijdig Menterwolde.