De politie trof vorige maand op verschillende plekken in de provincie Groningen jerrycans met drugsafval aan. (foto Politie Groningen)
De politie trof vorige maand op verschillende plekken in de provincie Groningen jerrycans met drugsafval aan. (foto Politie Groningen)

Politie onderzoekt dumpingen van drugsafval

Algemeen

KROPSWOLDE - Op vijf verschillende plekken in de provincie Groningen is in korte tijd drugsafval aangetroffen. Het afval is tussen 9 en 12 april gevonden en vermoedelijk afkomstig van een plek waar synthetische drugs worden geproduceerd.

,,Het dumpen van dit soort afval kan erg gevaarlijk zijn voor voorbijgangers”, zegt Ariane van der Windt, operationeel specialist van de politie in het basisteam Ommelanden-Noord. ,,Stel dat spelende kinderen deze vaten met chemische vloeistoffen vastpakken en dampen inademen... Bovendien is het heel schadelijk voor het milieu. Door lekkende vloeistoffen raakt de bodem ernstig vervuild, wat grote gevolgen heeft voor het grondwater en oppervlaktewater. De politie is een onderzoek gestart naar de herkomst van dit afval.”

Tussen 9 en 12 april zijn op vijf verschillende plaatsen jerrycans en vaten gevonden. Zo werden op vrijdag 9 april rond 14.30 uur zestien jerrycans aangetroffen aan de Strandweg in Kropswolde. ,,Het is opvallend dat er in één weekend op verschillende plaatsen vergelijkbare jerrycans zijn gevonden”, zegt Ariane van der Windt. ,,We willen achterhalen wie de vaten daar heeft gedumpt en waar het vandaan komt. Wij kunnen dit niet alleen en vragen de inwoners van Groningen ons te helpen. Wie heeft iets bijzonders gezien of gehoord rondom de dumpplekken in de dagen voordat het gevonden werd? Daarnaast zijn we ook op zoek naar camerabeelden in de buurt. Wellicht zijn daar de eventuele daders op te zien op hun weg naar de dumpplek.”

Mensen die meer informatie hebben over de drugsafvaldumpingen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844.