Het oude gemeentehuis in Muntendam, mogelijk onderdeel van het nieuwe centrumplangebied.
Het oude gemeentehuis in Muntendam, mogelijk onderdeel van het nieuwe centrumplangebied.

Nog geen bestemming voor oude gemeentehuizen

Algemeen

HOOGEZAND - Nu het gereedkomen van het nieuwe gemeentehuis van Midden-Groningen in Hoogezand steeds dichterbij komt en de inwoners van deze gemeente er vanaf 12 juli terecht kunnen voor alle gemeentelijke dienstverlening op het gebied van publiekszaken, is de vraag wat er met de twee ‘oude’ gemeentehuizen in Muntendam en Slochteren gaat gebeuren.

Alles in één pand is het gevolg van de keuze die de gemeenteraden van Slochteren, Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer in 2017 hebben gemaakt. Op één centrale plek kan de gemeente efficiënter werken en kunnen veel ruimere openingstijden worden geboden dan nu het geval is. Het is straks bijvoorbeeld ook mogelijk om op meerdere avonden een afspraak te plannen.

Nu nog wordt de dienstverlening vanuit drie locaties geleverd, waarbij burgerlijke stand centraal vanuit Slochteren plaatsvindt. Voor de overige dienstverlening kan men nu terecht in Hoogezand en gedurende een beperkt aantal uren in Muntendam en Slochteren. Burgemeester Hoogendoorn: ,,Met één centrale locatie voor de burgerzaken kunnen we onze inwoners nog beter van dienst zijn. We blijven ook de mogelijkheid houden om documenten thuis te laten bezorgen. En ook blijven we inwoners thuis bezoeken wanneer zij niet in staat zijn naar het gemeentehuis te komen voor bijvoorbeeld een nieuwe identiteitskaart.”

Nu alles straks op één locatie plaatsvindt, rijst de vraag: wat gebeurt er met de beide andere gebouwen in Muntendam en Slochteren? Daarover is nog geen definitief besluit genomen. In Muntendam gingen eerder vanuit de bevolking stemmen op om het gebouw te bestemmen voor ouderenhuisvesting. De gemeente zelf neigt ernaar het oude gemeentehuis onderdeel te laten worden van het nieuwe centrumplangebied Muntendam. De gemeente kijkt nog naar de herbestemming van het gebouw in Slochteren.