Eén van de prikkamers op de nieuwe GGD-vaccinatielocatie, de Kalkwijckhal in Hoogezand.
Eén van de prikkamers op de nieuwe GGD-vaccinatielocatie, de Kalkwijckhal in Hoogezand.

Kalkwijckhal Hoogezand vaccinatielocatie GGD

Algemeen

HOOGEZAND - De Kalkwijckhal in Hoogezand is nu compleet ingericht om als vaccinatielocatie van de GGD te functioneren. Vanaf 10 mei zullen mensen tussen de 60 en 65 jaar als eerste worden gevaccineerd, en als die categorie is geweest komen mensen onder de 60 aan de beurt.

GGD Groningen vaccineerde al in MartiniPlaza en Kardinge in Groningen, in Veendam, Zuidhorn, Appingedam en Scheemda en daar komt nu dus Hoogezand bij, waar sporthal De Kalckwijk aan de Nieuweweg nu is ingericht als vaccinatielocatie. De bezoekers gaan lopend naar binnen, waar de vaccinatie met het Pfizer-vaccin in één van de twaalf kamers plaatsvindt. Via een aparte uitgang verlaat men de vaccinatielocatie.

De helft van de Kalkwijckhal is ingericht met de prikkamers, in de andere helft staat een aantal stoelen op anderhalve meter afstand van elkaar. Mensen die zijn geprikt moeten daar een kwartier blijven zitten om te kijken of er geen directe bijwerkingen optreden.

Van de twaalf aanwezige prikkamers worden er eerst zes in gebruik genomen. In de priklocatie in Hoogezand worden minimaal 500 vaccinaties per dag gegeven. De GGD kan in Hoogezand zo nodig opschalen naar 1250 te zetten vaccinaties per dag. Dat opschalen is, aldus een woordvoerder van de GGD, afhankelijk van het te leveren aantal vaccins. ,,Hoe meer vaccins we in Groningen krijgen, des te meer prikken kunnen we geven.”

Naar verwachting gaat GGD Groningen de komende weken verder opschalen. Verwacht wordt dat binnenkort ook het Janssen- en Moderna-vaccin hier beschikbaar komt. ,,De leeftijdscategorie die met welk vaccin wordt geprikt, wordt bepaald door het RIVM. Als de 60- tot 65-jarigen zijn geprikt volgt de volgende, jongere leeftijdsgroep. En de vaccinatiebereidheid in Groningen is goed, iedereen is eigenlijk wel bereid zich te laten vaccineren’’, aldus de GGD-woordvoerder.