Mevrouw Tonkes met burgemeester Hoogendoorn.
Mevrouw Tonkes met burgemeester Hoogendoorn.

Jo Tonkes (103) oudste inwoner van Midden-Groningen

Algemeen

NOORDBROEK - De oudste inwoner van de gemeente Midden-Groningen woont in Noordbroek. Mevrouw Jo Tonkes vierde haar 103e verjaardag in zorghotel De Lijwiekstee. Burgemeester Hoogendoorn ging bij haar op bezoek om haar te feliciteren en nam een bijzonder cadeau mee.

Mevrouw Tonkes is geboren in Muntendam, waar ze in totaal ruim 99 jaar heeft gewoond totdat ze moest verhuizen naar De Lijwiekstee in Noordbroek. Ze werd geboren in 1918 als dochter van veldwachter Hollé en was vele jaren werkzaam als administratief medewerkster op een assurantiekantoor. In de jaren die daarop volgden deed ze ook veel vrijwilligerswerk, zoals bij de zuigelingenzorg en zo’n dertig jaar bij de bibliotheek.

Ze is in 1950 getrouwd en 64 jaar getrouwd geweest, tot haar man in 2015 overleed. Mevrouw Tonkes heeft een dochter en schoonzoon en is nog steeds actief. Ze kan slecht stil zitten en gaat er graag op uit, maar nu dat door de coronamaatregelen niet kan heeft ze het breien opgepakt. Inmiddels is ze aan haar derde deken begonnen.

Mevrouw Tonkes is een groot liefhebber van de schaatssport. Sven Kramer is haar favoriet. Ze gaat regelmatig naar wedstrijden in Thialf. November vorig jaar figureerde zij in het tv-programma van Gordon, 100 jaar jong. Ze werd toen in haar rolstoel over de ijsbaan gereden door Kjeld Nuis. Jo Tonkes is nu dan ook een groot fan van deze schaatser.

Burgemeester Hoogendoorn, zelf ook fervent schaatsliefhebber, zocht contact met de schaatsploeg van Kjeld Nuis en vroeg hem om mee te werken aan een speciaal cadeau voor haar: een felicitatie via een videoboodschap. Tijdens zijn bezoek toonde Hoogendoorn haar de videoboodschap van haar favoriete schaatsheld. De 103-jarige kan niet wachten totdat ze weer naar Thialf kan.

In verband met de coronamaatregelen feliciteerde de burgemeester haar buiten op het terras van het zorgcentrum, waar een tent was neergezet.