Aan de boorden van de Damsterplas wordt hard gewerkt aan de realisatie van het Kultuureiland.
Aan de boorden van de Damsterplas wordt hard gewerkt aan de realisatie van het Kultuureiland.

Aanleg Kultuureiland in Damsterplas bij Steendam in volle gang

Algemeen

STEENDAM - Rond de Damsterplas bij Steendam wordt hard gewerkt aan de realisatie van het Kultuureiland.

Auto’s rijden af en aan, er worden bomen weggehaald, een kraanmachinist is bezig grond weg te schrapen, de pony’s grazen tijdelijk op de zuidwestelijke oever en overal zijn mensen druk aan het werk. De aanleg van het Kultuureiland bij de Damsterplas is in volle gang. Hier laten kunstenaars uit diverse disciplines natuur en kunst samensmelten tot een artistiek, aantrekkelijk en duurzaam belevenispark voor jong en oud. De Damsterplas wordt een multifunctionele parkomgeving waar kunst, cultuur, innovatie, natuur en duurzaamheid vrij baan krijgen. Zo moet een culturele en toeristische trekpleister ontstaan met bovenregionale aantrekkingskracht.

Het Kultuureiland is een initiatief van Stichting Kultuureiland, in nauwe samenwerking met kunstenaarscollectief De Draad en Stichting Beleveniscollectief. Het Beleveniscollectief bestaat uit een groep kunstenaars die het woon- en leefklimaat willen verbeteren door middel van bespeelbare en beleefbare sculpturen en objecten, speelterreinen, belevenislandschappen, ontmoetingsplaatsen en recreatieve voorzieningen. Het Kultuureiland wordt de komende jaren in fases gerealiseerd. Dit jaar krijgt het landschap vorm, met vaste planten- en kruidenheuvels waar wilde bloemen worden gezaaid. Er worden zit- en kijkplekken aan het water aangelegd, evenals een toegangsweg met parkeerplaats, amfitheaters voor optredens, een theetuin, plekken om kunstwerken te plaatsen en een zaagpodium waar houtbewerkers prachtige kunstwerken kunnen maken. In de komende jaren komen er ook paviljoens voor onder andere horeca.

Het is de bedoeling dat het Kultuureiland later dit jaar op feestelijke wijze wordt geopend, uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen. Er zullen workshops en optredens worden georganiseerd en bezoekers kunnen genieten van een belevenis-wandelroute door het bloemenlabyrint.