Vaarrecreatie op het Zuidlaardermeer. Dat komt niet in de knel, heeft het waterschap de gemeente nu verzekerd.
Vaarrecreatie op het Zuidlaardermeer. Dat komt niet in de knel, heeft het waterschap de gemeente nu verzekerd.

Gemeente: zorgen over vaarrecreatie voorbij

Algemeen

KROPSWOLDE – De zorgen van het gemeentebestuur van Midden-Groningen of het wel goed zou blijven gaan met de vaarrecreatie op het Zuidlaardermeer zijn weggenomen. Naeen goed gesprek met het waterschap is volgens wethouder Jan Jakob Boersma de kou nu uit de lucht en blijft de vaarrecreatie op het meer gewaarborgd.

Aanvankelijk leek het er op dat waterschap Hunze en Aa’s onder andere de groei van waterplanten wil stimuleren om zo de waterkwaliteit in het Zuidlaardermeer te verbeteren. Ook het Watersportverbond vreesde, zoals gemeld, dat de vaarrecreatie daar ernstige gevolgen van zou gaan ondervinden. Ook (watersport)ondernemers rond het meer waren bezorgd. Vaarrecreanten zouden nu al last ondervinden van de waterplanten. Die zouden ook al vast zijn gaan zitten in schroeven van boten.

Aanvankelijk liet ook de gemeente Midden-Groningen weten verontrust te zijn. Het college van B en W zou zich, zo liet de gemeente toen weten, zorgen maken om de toeristische en recreatieve belangen op en rond het meer door deze nieuwe beleidsvoornemens van het waterschap. De kritiek van de ondernemers is voorbarig, aldus een woordvoerder van waterschap Hunze en Aa’s. Er zouden plannen worden ontwikkeld voor zes deelgebieden, maar die zijn nog in een verkennend stadium. Daar zullen ook partijen en betrokkenen hun mening nog over kunnen geven.

Wethouder Jan Jakob Boersma laat nu desgevraagd weten dat de gemeente op de plannen van het waterschap een zienswijze, vergelijkbaar met een bezwaarschrift, had ingediend en pleitte voor evenwicht tussen de vaarrecreatie en het waterbeheersplan van het waterschap. Er is ook een gesprek geweest met het dagelijks bestuur van het waterschap. Daaruit is voor de gemeente zoveel duidelijk geworden, dat er geen zorgen meer zijn dat de vaarrecreatie op het meer in gevaar zal komen. De kou is nu dus uit de lucht.