De windturbines bij Meeden; ook de lampen veroorzaken overlast.
De windturbines bij Meeden; ook de lampen veroorzaken overlast.

B en W erkennen: verlichten windmolens is hinderlijk

Algemeen

HOOGEZAND - ,,Wij zijn dit absoluut met u eens. Het windpark is sowieso al een storend element in het landschap, dit wordt door de verlichting nog eens versterkt.” Dat schrijft het college van B en W van Midden-Groningen in antwoord op vragen van CDA-fractievoorzitter Erianne van der Burg. 

Eerder had het CDA schriftelijke vragen aan B en W gesteld over het windmolenpark langs de N33 bij Meeden, en dan vooral over de verlichting in die turbines.

Van der Burg vroeg of het college kon bevestigen dat de rode lampen die ‘s nachts op de windmolens van verre te zien zijn en de witte lampen die overdag branden aan moeten staan vanwege de luchtvaart. B en W bevestigen dat. ,,Het is verplicht om, vanwege de veiligheid van de luchtvaart, obstakelverlichting aan te brengen. Verlichtingsplannen voor windparken dienen hieraan te voldoen en te worden goedgekeurd door de Inspectie Leefomgeving en Transport’’, aldus B en W.

B en W zeggen zich te willen inspannen om ook voor Windpark N33 een systeem te bepleiten dat reageert op naderende vliegtuigen. ,,Wij moeten ons daarbij beseffen dat de ontwikkelaars van het windpark hebben geïnvesteerd in het aangebrachte en goedgekeurde systeem. Het overschakelen naar een ander systeem vergt nieuwe investeringen. Wij hopen dat hiervoor creatieve oplossingen kunnen worden bedacht’’, aldus het college. ,,Overigens wordt ook onderzoek gedaan naar de optie van een transpondersysteem. De kans is groot dat deze optie interessanter en realistischer is dan een radarsysteem. De obstakelverlichting wordt dan geschakeld op basis van de verzonden signalen in de vliegtuigen.”

Mochten zich nieuwe ontwikkelingen voordoen - zoals een afgerond soortgelijk project in Zeeland, die ook voor Meeden toepasbaar zijn - dan zal het college daar op terugkomen.